Friluftsfrämjandets ambassadör, äventyraren Sören Kjellkvist, planerar just nu nästa äventyr. Denna gång ett drömäventyr tillsammans med dottern Wilma. Under 30 dagar ska de leva ensamma på en ö söder om Lofoten ute i Norska havet. I stort sett all mat ska de finna i naturen, ta sig fram till häst och fridyka efter havets läckerheter.

Jag frågade min 13-åriga dotter Wilma vad hon skulle vilja göra om hon fick önska sig precis vad som helst. Efter en stunds funderande sa hon att hon skulle vilja vara på en öde ö tillsammans med mig och att vi skulle rida varje dag. Och att vi inte skulle ha med oss någon mat utan finna allt i naturen, berättar Sören Kjellkvist, äventyrare och ambassadör för Friluftsfrämjandet.

– Jag fixar det här Wilma. Jag ska se till att det här blir verklighet. Livet är fullt av möjligheter, i år sticker du och jag ut på äventyr tillsammans, sa Sören Kjellkvist till sin dotter.

Friluftsframjandet_SorenKjellkvist_1200

Far och dotter har fått tillstånd att tillbringa 30 dygn på ön Lauvøya mellan Bodø och Lofoten. Ön bjuder på allt från en snöklädd fjälltopp till kritvita sandstränder, men även skog och grönområden. Bra betesmarker finns det gott om och här finns även ett rinnande vattendrag. Den fantastiska arkipelagen kommer att utforskas från havskajak och självklart ska det fiskas, både far och dotter siktar på nya fiskrekord. Sikten i det turkosblå vattnet är uppemot 30 meter och påminner om ett tropiskt akvarium.

Vi ska jaga med ljuster, ett slags spjut som får användas för fiske i Norge. Eftersom den övervägande delen av maten befinner sig mellan 4-12 meter ned i vattnet har vi lärt oss att dyka ned till dessa djup. Där hoppas vi kunna plocka olika skaldjur, sjöborrar, musslor och kungssniglar, säger Sören Kjellkvist.

Sören Kjellkvist är väl medveten om hur kämpigt ett äventyr kan bli utan mat så mjöl, olivolja och kryddor tas med. Allt annat ska de finna på ön. Med på äventyret följer också islandshästarna Stulka och Breiting från Strandmoa Gård.

Friluftsframjandet_SorenKjellkvist_1200_02

Lite orolig är jag förstås men jag längtar, speciellt efter att få ha en egen häst i 30 dagar. Det kommer att bli lite jobbigt att vara ifrån mamma, vi är nära varandra, säger Wilma.

Äventyret tar sin start den 5 juni i det vackra området Steigen i Nordnorge.

Om Sören Kjellkvist
Sören Kjellkvist är ambassadör för Friluftsfrämjandet, Bergans of Norway och 24HourMeals. Han har bland annat paddlat runt hela Norges kust utan medhavd mat och pengar, rott till Ryssland och överlevt 50 dygn i Jämtlands vildmark. Sören är tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bergans grundare av välgörenhetsprojektet Äventyrliga dagen.

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Läs mer på http://www.friluftsframjandet.se.