Foto: Niclas Vestefjell

Jämtland Härjedalen är välkänt för naturskön och lättillgänglig vandring, inte minst i fjällmiljö och 56 %* av tillfrågade svenskar anger just fjällvandring som en reseanledning till regionen. För den som vill kombinera en aktiv semester med mindfullness är Jämtland Härjedalen något av ett mecka och listan över aktiviteter är välfylld.

Under semestern vill man aktivera sig men även koppla av och njuta av att bara vara. Hälsotrenden håller i sig men fokuset går alltmer mot en helhet där målet är att återvända till jobbet stark och välmående. Vår fantastiska natur i kombination med ett mycket stort aktivitetsutbud ger verkligen något för både kropp och själ, säger Linda Wasell på Jämtland Härjedalen Turism.

Jamtland_Harjedalen_1200x800_kajaking
Kajakpaddling. Foto; Johan Ranbrandt

De senaste åren har mer äventyrsinriktade aktiviteter som cykling och forspaddling ökat i popularitet. Detsamma gäller mer meditativa aktiviteter som blomstervandringar och fjällyoga. Allt fler har även hittat tjusningen med den omväxling som löpning i fjällen ger vilket visar sig tydligt i det stora intresset för de olika terränglopp som arrangeras.

Jamtland_Harjedalen_1200x800_lopning
Foto: Niclas Vestefjell

Utvecklingen av utmanande downhill-områden och spännande men samtidigt rogivande cross country-cykling längs leder, stigar och landsvägar gör Jämtland Härjedalen, med Åre, Funäsfjällen och Lofsdalen i spetsen, till ett riktigt cykelparadis. Och med 17 000 sjöar på en yta av 4 500 km2 och 2 800 km älvar och åar är det kanske inte så konstigt att 20 %* av tillfrågade gäster vill uppleva just fisket på plats i Jämtland Härjedalen.

Jamtland_Harjedalen_1200x800_fiske
Foto: Niclas Vestefjell

Sommarturisten i Jämtland Härjedalen skiljer sig en hel del åt jämfört med vinterturisten. Vintertid reser gästerna generellt mer destinationsspecifikt medan sommargästerna reser runt och upplever flera orter under sitt besök. Att åka runt för att titta på sevärdheter, delta i evenemang av olika slag och att aktivera sig på fler än ett sätt och på fler än ett ställe är något som 31 %* uppger som anledningen till ett besök i Jämtland Härjedalen.

Listan över vad som händer i sommar är lång. Det finns aktiviteter, evenemang och sevärdheter för både sportfantaster, hälsojunkies och kulturintresserade.

Jamtland_Harjedalen1200x800
Kajakpaddling. Foto; Johan Ranbrandt

*Gästundersökning Sverige om bilden av JH 2014.

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) ekonomisk förening bildades 1995 och är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.