Äventyrliga dagens syfte är att ta med ungdomar, som på något sätt har eller haft en tuff och kämpig vardag, ut i naturen på ett äventyr som sträcker sig över ett helt dygn. Sören vill skapa ett bestående minne och ge dessa ungdomar en insyn i den frihet och lyckokänsla som friluftslivet erbjuder samt en inkörsport för att själva komma igång med sitt eget friluftsliv.

soren640
Sören Kjellkvist

Äventyrliga dagen vänder sig till ungdomar mellan 15-25 år som behöver inspiration, motivation eller kanske en andningspaus från sin livssituation. Målgruppen ska i första hand inrikta sig till dem som har en utmaning i livet. Det kan vara sjukdom, utanförskap, socioekonomiska förhållanden eller någon som på annat sätt har genomlevt en traumatisk eller svår upplevelse.

Aventyrliga_Dagen640

Sören vill visa att naturen finns där för alla, att man kan uppleva, färdas, njuta och röra sig fritt genom allemansrättens rättigheter och skyldigheter. Naturen har en helande och livsbejakande inverkan som alla borde få ta del av.

Äventyrliga dagen ska inspirera och motivera ungdomar mellan 15-25 år att ta sig ut i naturen, samtidigt som den ska belysa och sprida kunskap om olika utmaningar och svårigheter som våra ungdomar möter i dagens samhälle. Varje äventyrlig dag inriktar sig på just den utmaning eller det problem som den deltagaren genomlevt. Deltagaren kan välja att vara helt anonym

Vill du ansöka om att vara med i Äventyrliga dagen eller om du känner någon som du vill nominera till att vara med gör du det här. Ansökan ska innehålla namn, adress, telefonnummer och en motivering till varför just den personen ska bli utvald till att få uppleva sin Äventyrliga dag.

I Äventyrliga dagen ingår:
– Årsmedlemskap i Friluftsfrämjandet
– Friluftsfrämjandets kurs i allemansrätten
– Olycksfallsförsäkring
– Lån av all utrustning som behövs under dagen/dygnet
– Ett startpaket med utrustning och kläder för friluftsliv som deltagaren får behålla.
– Transport till och från Äventyrliga Dagen

Sponsring
Man kan vara med och stödja Sören, och Äventyrliga dagen. Läs mer om det här!

Alla ansökningar behandlas konfidentiellt. Ansök här via; http://www.aventyrligadagen.se/ansokan.html

OM Sören Kjellkvist

Sören Kjellkvist har tidigare paddlat runt Norges kust utan vare sig mat eller pengar och tidigare förra året rodde han från Stockholm till Ryssland. Under sina äventyr har han uppmärksammat frågor som hållbarhet, miljö och jämställdhet. Nu hamnade alltså allemansrätten i fokus. Den 8 augusti 2015 gav sig Sören ut igen för att överleva utan mat i den jämtländska vildmarken runt Anarisfjällen.

soren02_640

– Äventyret blev en riktig barndröm som jag haft ända sedan jag läste Robinson Crusoe. Den stora utmaningen var förstås att skaffa mat. Jag hade inte någon tidigare erfarenhet av vare sig jakt eller fiske så där blir det en del trial and error. För mig är det själva essensen av ett äventyr, att lämna trygghetszonen och utvecklas som person. Friluftsfrämjandet har lärt mig otroligt mycket om friluftsliv och det är framför allt den kunskapen jag nu får användning av, säger Sören Kjellkvist.

soren01_640

I alla Sörens äventyr strävar han efter att lämna minsta möjliga miljöpåverkan. Han använder sig enbart av naturens och sina egna krafter för att förflytta sig. Med äventyret ville Sören visa att naturen finns där för alla och att vi kan uppleva, färdas, njuta och röra oss fritt i den svenska naturen tack vare allemansrätten. Där både rättigheter och skyldigheter är lika viktiga. Med äventyret ville Sören uppmärksamma de hotbilder och prövningar allemansrätten står inför, men även hur positiv inverkan allemansrätten faktiskt har för oss svenskar.

soren03_640

En annan aspekt som Sören ville med äventyret var att uppleva hur det är att inte träffa någon annan människa på 50 dagar. Men helt ensam kom Sören inte att vara. Med på äventyret följde Sörens schäfertik Daxa.

– Daxa hade minimiranson av hundfoder framräknat av veterinär att tillgå vid behov. Även om jag säkert blev utan mat ibland och får svälta så ville jag inte att det skulle drabba Daxa, säger Sören.

Äventyret kommer kunna följas på Sörens hemsida www.meningenmedlivet.nu, ett flertal bloggar och Facebook.

Huvudsponsorer för äventyret varr Friluftsfrämjandet, Bergans samt Exclusive Adventure.

soren04_640

Länkar

Läs mer om ”Äventyrliga Dagen här; http://www.aventyrligadagen.se/

Sörens hemsida; http://www.meningenmedlivet.nu/

Friluftsfrämjandets hemsida; http://www.friluftsframjandet.se/

Bergans hemsida; http://bergans.se/

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Läs mer på www.friluftsframjandet.se