Ensam på scen. Foto; Peter Eriksson

Första säsongen av “Tomas Andersson Wij spelar med” sålde slut på nolltid. Och när de intima konserterna, där musik och samtal varvas, sändes på SVT i timslånga versioner blev det både en kritiker -och tittarsuccé. Nu kommer säsong två. Under fyra höstkvällar på Vasateatern i Stockholm spelar TAW med vänner ur svensk artistelit. Tre namn kan avslöjas redan nu: Peter LeMarc, Timbuktu och Lars Winnerbäck. Biljetterna till spelningarna släpps idag kl 12:00.

Tomas_Wij_1200x800_02
Lars Winnerbäck. Fotograf/Källa: United Stage

Peter LeMarc, som sagt att han slutat som liveartist, gör alltså ett undantag för Tomas Andersson Wij. I november släpper han “Den tunna tråden”, hans sista skiva enligt egen utsago.
Att få spela med Peter LeMarc är en dream come true för mig. Jag såg honom första gången som 15-åring, han var min producent i mitten av 00-talet och vi har umgåtts en hel del men aldrig uppträtt ihop på scen. Han är en av landets allra bästa låtskrivare och liveartister, säger Tomas Andersson Wij. LeMarc och Andersson Wij kommer varva nakna, akustiska versioner med fullt band och stråkorkester.

Tomas_Wij_1200x800_03
Peter LeMarc. Fotograf/Källa; Jan Nordström

En helt akustisk kväll blir det med albumaktuella Lars Winnerbäck. Han har tidigare gästat Tomas Andersson Wij på scen och även gjort en cover på en av hans låtar.
Vi kommer spela våra egna och varandras låtar, kompa varann och prata mycket. Vi har ofta sagt att vi ska ses och snacka över några öl, men det blir ju aldrig av. Nu tar vi det snacket inför publik istället, säger Tomas Andersson Wij och skrattar.

Ett lite mer otippat namn är Timbuktu men även här finns en förhistoria.
Jag och Jason hängde en del i Los Angeles i vintras, berättar Tomas Andersson Wij. Vi pratade mycket om politik och Sverige, men lyssnade också på massa musik. För de som eventuellt känner oro: jag kommer INTE att rappa under konserten. Däremot lär vi få höra Jason sjunga – i en mer avskalad inramning än hans publik är van vid att höra honom.

Ytterligare en av Sveriges främsta artister kommer medverka i säsong två av “Tomas Andersson Wij spelar med”. Hennes namn kan av kontraktsskäl inte släppas förrän senare i sommar. Konsertkvällarna på Vasateatern kommer att visas i nerklippta versioner på SVT senare under hösten. Ny producent för tv-produktionen är Karin af Klintberg (Historieätarna, Trevligt folk mm) och produktionsbolaget Thelma & Louise.

Biljetter
För biljetter till kvällarna med Peter LeMarc, Timbuktu och Lars Winnerbäck besök www.blixten.se/tomasanderssonwij.

Speldatum Tomas Andersson Wij spelar med på Vasateatern
25 augusti – Timbuktu
14 september – Lars Winnerbäck
17 september – Peter LeMarc
29 september – Hemlig artist, släpps senare i sommar

Pressröster om Tomas Andersson Wij spelar med
”Tomas Andersson Wij spelar med” kan man säga är motsatsen till ”Så mycket bättre”. Grundtanken må vara den samma, en hyllning till en eller flera artister. Sammanfatta och lyfta fram deras bedrifter såhär långt och få äran att bli tolkad av varandra. Men Tomas behöver inget matbord, trerätters middag och vin i glasen. Han behöver inte be sina gäster ta på sig en kanindräkt, pricka rätt på en skjutbana eller avslöja allt om sina demoner. Pratorna mellan låtarna känns inte krystade eller manusskriva. Här räcker det med en röst och ett instrument.”
/Aftonbladet, Helena Trus

”Känns som att långt mer kan bli sagt här än i en vanlig intervju. Två timmar försvinner på ett ögonblick”.
/Dagens Nyheter, Nils Hansson.

 

HittaUpplevelse.se i samarbete med Blixten & Co