Tillsammans kan vi stötta utsatta barn!

Trettio miljoner barn befinner sig på flykt. De allra flesta av dessa barn ser vi aldrig då de flyr i sina länder, utan hopp en bättre framtid och långt ifrån mediernas kameraljus. Men tillsammans kan vi göra skillnad, skriver 22 svenska hjälporganisationer inför Världens barn-galan.

Trettio miljoner barn – det är trettio miljoner barn som tvingats lämna sina liv bakom sig, sina hem, sina vänner och kanske också sina föräldrar.Vi har sett bilder på många av dem – i tält i Libanon, på ett fält i Ungern eller på en järnvägsstation i Sverige. Men många av dessa barn ser vi aldrig – de befinner sig långt bort från kameror och journalister – de flyr från strider i länder som vi knappt kan placera på en karta – Centralafrikanska republiken och Sydsudan, för att bara nämna ett par.

De allra flesta är på flykt i sina egna länder, utan hopp om en bättre framtid.
Men ännu fler barn lever under svåra omständigheter utan att vara på flykt. Barn som tvingas leva på gatan, sälja sina kroppar, barn som inte får gå i skolan eller som inte kan äta sig mätta. Barn som lever utanför samhället för att de har en funktionsnedsättning. Det är barn som vi aldrig ser, som inte hamnar på löpsedlarna i svenska tidningar. Och det är här som Världens Barn kommer in.

Världens Barn är ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio och 22 stora svenska hjälporganisationer. Världens Barn arbetar för att barn runt om i världen ska få det lite bättre – att de ska kunna få en framtid, så att de kanske kan bo kvar i sina hem, med sina familjer. Eller så att de kan få nya hem, med en familj som bryr sig om dem.

Årets stora insamlingsdagar 2016
2016 års kampanjkulmen för Riksinsamlingen går av stapeln under två helger i oktober. Lördagarna 1 och 8 oktober är de stora insamlingsdagarna. Den 7 oktober blir det stor insamlingsgala i SVT1 och SR P4:s kanaler engagerar över hela Sverige.

Världens Barn arbetar både med barn på flykt och med barn som bor kvar i sina hem. Och det är ett långsiktigt arbete – alla organisationerna som är med i Världens Barn finns på plats i länderna före, under och efter en katastrof. De arbetar förebyggande, för att minska barns utsatthet och de arbetar med att hjälpa barn efter att något har inträffat.

Världens Barn har funnits i 18 år men många av de deltagande organisationerna har arbetat på plats mycket längre än så. När något händer, en naturkatastrof eller ett krig, är det alltid barnen som är mest utsatta. Barn behöver skydd och hjälp – oberoende av om de tvingats fly eller inte. Vi får aldrig hamna i ett läge, där vi ställer utsatta grupper mot varandra.

Alla barn förtjänar att få växa upp i trygghet och att kunna känna glädje och hopp för framtiden.
Därför finns Världens Barn. Ett långsiktigt samarbete för att barn ska få det lite bättre. Världens Barn är inte i stället för arbetet med människor på flykt – det är tillsammans med det arbetet som vi kan göra skillnad.

För utsatta barn behöver stöd var de än befinner sig, oberoende av vad vi råkar kalla dem: flyktingar, internflyktingar, gatubarn, föräldralösa barn – beteckningarna är många. Vi kallar dem barn. Världens Barn.

Låt oss alla som kan hjälpa till! Läs mer och ge ditt bidrag här!