Fotograf/Källa; Markus Sjöberg, FriluftsByn

I lördags den 3 september var det återigen dags för Höga Kusten Trail, ett 43 kilometer långt upplevelselopp som anses vara ett av Sveriges vackraste i sitt slag.
– ”Höga Kusten Trail tar deltagarna genom några av världsarvets absoluta höjdpunkter”, sa arrangören Jerry Engström från FriluftsByn och fortsatte, ”jag vågar påstå att detta är ett av Sveriges absolut vackraste upplevelselopp.”
Höga Kusten Trail som arrangerades för tredje året har snabbt blivit ett av Sveriges mest omtalade terränglopp, mycket tack vara den unika miljön. Detta år kom rekordmånga, 700 deltagare att ge sig ut i Höga Kustens djupa skogar, längst kusten och och upp för flera av de mäktiga bergen.

HogaKusten_loppet800

En stor del i loppets popularitet ligger i den gemenskap som skapas innan, under och efter loppet. Diskussionsforum, förkvällar med föreläsare och after-trail med underhållning är något som knyter samman deltagarna som anländer från Sverige dagen innan och ofta stannar över helgen.
– ”Intresset har varit enormt, de 700 startplatserna som släpptes i oktober förra året tog slut på bara tre dagar och nu jobbar vi dygnet runt för ett kunna erbjuda en fantastisk upplevelse i världsarvet”, säger arrangören Jerry Engström.

Starten av Höga Kusten Trail sker vid Skuleskogens Nationalparks västra Entré. För de som ville heja på deltagarna var målgången vid Skulebergets topp den bästa platsen. Här passerade löparna två gånger och de snabbaste löparna förväntades springa i mål från klockan 13:00.
HÖGA KUSTEN:SE är en samlingsplats för det bästa i världsarvet Höga Kusten. Här hittar du allt om den världsunika naturen, de exlusiva matupplevelserna och de bästa kulturarrangemangen. Helt enkelt det som gjort Höga Kusten till en av Sveriges mest snabbväxande destinationer under både 2012 och 2013.

HÖGA KUSTEN TRAIL from FriluftsByn on Vimeo.