Sverige förtjänar en kaffekedja med stort hjärta. Fairtrade, ekologiskt, hållbart – och riktigt, riktigt gott ”nörd” kaffe av högsta kvalitet. Varje år fikar redan 1,4 miljoner människor på Barista. Tillsammans kan vi nu skapa Sveriges första kundägda kaffekedja. Det ger en omedelbar effekt som märks. Både i plånboken och i världen. Har du 500 kr att satsa kan du vara med i Sveriges största crowdfunding hittills (om vi blir över 900 delägare) när vi skapar Skandinaviens första kundägda kaffekedja. En kopp i taget… Släpps snart, men redan nu finns preview här!
Nina, Maria och Björn grundade Barista 2006 för att det behövdes.

barista_800

Ingen annan kedja i Skandinavien serverade Fairtrade eller ekologiskt och ingen skickade pengar till FN för barns skolgång. Kaffe är (efter olja) världens näst största handelsvara, men marknaden kontrolleras av några få enorma uppköpare och i andra änden finns över 25 miljoner odlare som ofta lever under slavliknande förhållanden. Byt kaffe, te, cola och choklad mm så påverkar du omedelbart förhållanden på andra sidan klotet, en kopp i taget. 1,4 miljoner fikar redan idag på Barista varje år. Det ger omedelbar effekt som märks. Och fler kan vi bli. Betalar du med Stammiskortet bjuder vi dessutom på lunch… som serveras i Etiopien. För att alla barn har rätt att gå i skolan. 100 fika = en termin i skolan

barista_650

INTE DYRARE, BARA BÄTTRE!
Baristas råvaror är naturligtvis dyrare i inköp, men vi tar inte mer betalt av dig. För att du ska gilla oss lite mer. Och för att vi är övertygade att ekoreko inte behöver vara dyrare om man bara når skalfördelar. Vid en tipping point blir det inte längre lönsamt att vara ond för att goda varor är billigare att producera och har större efterfrågan. Barista har vunnit två silver och ett brons i SM med samma kaffe som serveras till kund. För det är nördkaffe som man normalt inte hittar på en ”kedja”. 100% arabica, ekologiskt & Fairtrade. Färskrostat här i Sverige alldeles nyss. Tillrett av en Barista som är stolt att du valde oss. Det inte bara smakar bättre, du slipper dessutom få i dig besprutningsmedel eftersom det är ekologiskt. Och eftersmaken är godare…

SÅ MYCKET MER PÅ BARISTA
Vi är inte perfekta, långt ifrån. Men vi drivs av viljan att göra allt lite bättre.

Du ser inte att personalen får vildskördade indiska tvättnötter med naturlig såpa i för att tvätta sina personalkläder med.
Eller att kaffet är värmt med vindkraft från God El.
Eller att alla textilier i inredningen är impregnerade med världens första bromfria flamskyddsmedel (man måste impregnera enligt lag).
Eller att vår grundare Björn är aktiv i FN-fondens styrelse och Fairtrade Citys styrgrupp i Malmö
Eller att skolmaten serveras kl 10 svensk tid i ”våra” skolor i Etiopien (vi har funderat på att skruva upp matklockor på caféerna)
Eller att Meseret – flickan på Baristas Stammiskort tagit sig vidare i skolan med målet att bli universitetslärarinna i Engelska. Utan maten hade hon varit bortgift och hemskickad för länge sedan. Vi vet för vi har träffat både henne och hennes familj och har löpande kontakt.
Vi hoppas du känner att vi vill så mycket.
Vi vet att du vill detsamma. För det spelar roll var du väljer att fika.

KÄRLEK!
Kanske ett slitet ord i reklamsammanhang. Men på Barista ska du känna det. Vi älskar dig för att du valde Barista. För att du både har god smak och ett gott hjärta. För att världen behöver bli lite godare, och det går att fixa. Nu.
OCH GLÖM INTE SPRIDA BUDSKAPET!

FAKTA BARISTA
Kafékedjan startades 2006 i Malmö och har som affärsidé att sälja Fairtrade-märkt kaffe.
Har sexton kaféer på fem orter i Sverige, bland annat i Malmö och Lund.
Under 2015 hade företaget en omsättning på drygt 67 miljoner och omkring sjuttio anställda.