Foto; Jan Inge Larsen/Helgeland

Tack vare sitt geografiska läge är Nordnorge en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrskenet. Detta faktum återspeglas i antalet övernattningar av utländska besökare. Antalet har stigit med 378 procent sedan naturfenomenet började marknadsföras. Många besökare väljer att kombinera norrskenssafari med valspaning och en trevlig stadpaus.

Norra Norge har under de senaste åren upplevt en massiv ökning av antalet utländska besökare som är i landet för att bevittna det fascinerande norrskenenet. Sedan Visit Norway började marknadsföra detta naturfenomen för tio år sedan har antalet övernattningar av utländska gästdygn ökat med 378 procent.

En av de bästa platserna i världen för norrsken
Att se hur norrskenet omvandlar den svarta natthimlen till en dynamisk palett av gröna, rosa och violetta nyanser står på många resenärers bucket list. Tack vare sitt geografiska läge är Nordnorge en av de bästa platserna för att uppleva detta fenomen.

Nordnorge ligger precis under det som man kallar för norrskenets oval. Detta innebär att det endast finns ett fåtal platser i världen där man kan uppleva norrsken så tydligt som här. Samtidigt erbjuder den karaktäristiska naturen en speciell scen som gör upplevelsen mycket mer intensiv. Och trots de nordliga breddgraderna har faktiskt Nordnorge relativt bekväma vintertemperaturer tack vare golfströmmen – så att du faktiskt kan vara utomhus, förklarar Trond Øverås, VD på Nordnorsk reiseliv.


Foto; Jan Inge Larsen/Helgeland

Han understryker också att det finns många flyglinjer till städer i Nordnorge, vilket är en tydlig fördel för norrskensresenärer.

På norsk safari
För att uppleva norrskenet måste du vara utomhus på kvällen och natten när himlen är mörk. Fenomenet ses enklast under vintermånaderna från september till april, när himlen är kolsvart.

Många besökare åker på så kallade norrskenssafaris som kan arrangeras på olika sätt. Resenärer som endast har en natt tillgänglig kan åka på kvällsutflykter i naturen med guider och äta en traditionell middag över öppen eld, medan norrskenet dansar på himlen. Om du har fler dagar på dig kan du våga dig över det snötäckta landskapet med energiska slädhundar på en autentisk norrskensexpedition där du sover i tält. Denna norrskensjakt kan också kombineras med en vistelse på ett av de berömda ishotellen.

Utöver det eftertraktade norrskenet bör besökare i Nordnorge inte missa ett möte med några av de största invånarna i havet. På en valsafari utanför kusten finns det goda möjligheter att se kaskeloter, knölvalar och späckhuggare som – med storlekar uppemot 20 meter och 70 ton – fascinerar unga och gamla.

Kombinera natur och stadsliv
Även om Nordnorge har gott om vild nordisk natur, finns det goda möjligheter att leva och äta väl på en norrskenssemester. Många besökare väljer att bo i en stad – kanske Tromsö, som är den största staden i norra Norge och ligger 350 kilometer norr om polcirkeln. Här kan man kombinera det bästa av två världar genom att ha en spännande dag i naturen och njuta av middag på en av stadens många restauranger följt av en skön natt på hotell.


Foto; Roger Johansen/www.nordnorge.com

Stabila norrsken
I kölvattnet av det stadigt ökande intresset för norrsken, finns det rykten på nätet om att naturfenomenet kommer att minska och försvinna som följd av solens avtagande aktivitet. Detta är emellertid inte fallet i norra Norge.

– Här uppe är möjligheterna att se norrsken inte så påverkade av solens aktivitet som områden längre ned. Söder om ovalen, till exempel i Oslo, kommer du att uppleva färre observationer av norrsken än tidigare under de kommande åren. Men i Nordnorge är norrskenet ganska stabilt varje år, förklarar Dr Pål Brekke, Senior Advisor inom rymdvetenskap vid Norwegian Space Centre.
Om norrskenet
Norrsken – även kallat aurora borealis – sker när enorma mängder partiklar från solen slungas ut i rymden under en solstorm. När partiklarna når jordens magnetfält leds de mot en cirkel runt nordpolen och kommer i kontakt med atmosfärens övre lager. Den energi som frigörs under denna reaktion är det som skapar norrsken.

Om norrskensturism i Nordnorge

Under vintersäsongen (januari till april) 2016 var antalet utländska gästövernattningar i Nordnorge 231 900. År 2006 var antalet 48 550. Majoriteten av norrskensturisterna i Nordnorge kommer från Storbritannien och Tyskland, men antalet besökare från Italien, Nederländerna, USA, Spanien, Danmark, Sverige och Kina ökar också.
Om VisitNorway
VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland. Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.  Du hittar också mer information på Visitnorway.com