Foto/Källa; CH – visitnorway.com 

Att den norska serien Skam har blivit en hit i Sverige har inte gått någon förbi. Och seriens succé märks också av på turismen – allt fler unga reser till Oslo för att uppleva stadens Skam-platser.

Det råder Skam-feber – och inte bara i Sverige. The Guardian jämförde nyligen SKAM med Skandinaviens andra stora tv-fenomen Nordic Noir i en lång artikel och Vanity Fair frågar sig om Skam kan vara framtidens tv. Den norska tidningen Dagbladet rapporterar att det kommer förfrågningar om engelska undertexter från länder som Argentina, USA, Nya Zeeland, Storbritannien, Nederländerna, Schweiz, Polen, Litauen, Australien, Ungern, Mexiko, Ryssland, Frankrike, Tyskland, Italien och Kina.

Skam-turism
Seriens popularitet får effekt på turismen. Fler och fler, såväl unga som vuxna, åker till Oslo för att gå i Skams fotspår. – ”Vi ser en ny trend att allt yngre personer gärna vill resa till Norge och Skam bidrar ytterligare till den utvecklingen. Det blir spännande att se flera unga upptäcka Oslo som stad och weekend resmål”, säger Robert Nygårdhs marknadschef för Visitnorway i Sverige.

Särskilt svårt att hitta de ikoniska scenernas miljöer är det inte. Visit Oslo presenterar på sin hemsida beskrivningar av intressanta platser utmärkta på en interaktiv karta, samt en Spotify-lista med relevant Skam-musik.

Populära Skam-platser i Oslo


Foto/Källa; Nancy Bundt – Visitnorway.com 

Noora och Williams första kyss
Hoppa på spårvagnen till Biermanns gate och gå sedan över till Beierbrua. Insup stämningen där Noora och William kysstes för första gången.

Skolan
Hartvig Nissens skola som Skam-ungdomarna går på finns i verkligheten, på Niels Juels gate 56 i Oslo. Nöj dig emellertid med att betrakta skolan på håll. Sedan Skam-febern gjorde entré har skolan haft stora problem med fans som tränger sig på.

Skateparken
Jonas och Isaks tillhåll i säsong ett är skateparken i den stadsdel som heter Gamlebyen. Isaks och Evens hotellnatt På Radisson Blu Plaza Hotel kan du uppleva romantik som Isak och Even gjorde. Förhoppningsvis får du och ditt sällskap en mysigare morgon än dem. Hittas på Sonja Henies plass 3.

God kebab
Bislett Kebab är matstället där Isak och Jonas äter kebab efter skolan i säsong tre. Finns på Hegdehaugsveien 2.

LÄNKTIPS

http://www.visitoslo.com/

https://www.visitnorway.se/

http://www.visitoslo.com/no/artikler/skam/

https://www.visitnorway.se/tv-serien-skam/