En modern motorvagn från Kroatien bogseras just nu till Sveriges inland. Foto/Källa; Inlandsbanan

Inlandet behöver modern infrastruktur. Inlandsbanans mål är att minska restiden på banan för att minska avstånden i Inlandet. Med modern järnvägstrafik skapas förutsättningar för positiv destinationsutveckling och tillväxt i inlandet. – Människor vill åka tåg även i skogen, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB. Visningen ingår projekt Inlandspendeln som finansieras av Inlandsbanan AB, kommunerna Östersund, Berg, Härjedalen, Orsa och Mora samt region Jämtland Härjedalen (Beslut ännu inte taget hos region Dalarna). Projektet har som syfte att påvisa möjligheterna till modern kollektivtrafik på Inlandsbanan.

Fordon från Kroatien

Det inhyrda tåget kommer från Kroatiska järnvägen där deras regering har bidragit till att vi i Inlandet kan visa upp modernt tågmateriel. Gredelj har lång erfarenhet av tåg och har sedan 2012 tillverkat ett av världens modernaste och mest robusta motorvagnar. Motorvagnen är dieselelektrisk till skillnad från dagens Y1 som används på Inlandsbanan och den Itino som Norrtåg kör med i Lycksele, vilka är dieselmekaniska. Gredelj´s drivsystem innebär att varje del av motorvagnen kan köras separat vid eventuella fel på tåget.. Just redundansen är viktigt för trafik på Inlandsbanan. Motorvagnen är i princip en elektrisk motorvagn (liknande de Norrtåg kör med i Jämtland) men har en dieselmotor med generator på taket! Dieselelektrisk drift är mer energieffektivt än mekanisk drift och industrimotorer är både billigare och lättare att anpassa för framtidens biodrivmedel för att minska CO2 utsläppen.

Med Inlandsbanans mål om fossilfri bana redan år 2020 så är detta en oerhört viktig faktor när vi tittar på nytt materiel, säger Peter Ekholm. Inlandsbanan AB kommer att ha visningar från onsdag 29 mars med start i Mora fram till och med lördag 1 april i Arvidsjaur. För detaljer om tid och plats se bifogat schema.
Det är extremt ovanligt att få hit en hypermodern motorvagn som ännu inte är godkänd i Sverige för visning, i ett litet projekt har det aldrig tidigare hänt. Tack vare Inlandsbanans drivkraft för inlandet, Gredelj, Trafikverkets och Transportstyrelsens stora engagemang och flexibilitet har vi till veckan ett nytt tåg i Sverige. Du ser den först på Inlandsbanan, avslutar Peter Ekholm.

Allmänheten är välkomna att titta på motorvagnen, samtidigt bjuds politiker/ beslutsfattare och press att resa med på vissa av sträckorna, transport tillbaka ordnar vi. För att åka med en sträcka krävs anmälan.

Övrigt
Längs Inlandsbanan finns mängder av äventyr i storslagen natur.

Koka kaffe över öppen eld, fiska, spana efter älgar, cykla på skogsstigar, tälta under mittnattssolen. Längs Inlandsbanan finns mängder av äventyr i storslagen natur.

OM Inlandsbanan
Inlandsbanan är en koncern som består av moderbolaget Inlandsbanan AB samt dotterbolagen Destination Inlandsbanan AB och Inlandståg AB. Inlandsbanan AB ägs av 15 kommuner längs banan. Destination Inlandsbanan ägs förutom av moderbolaget även av kommunerna Kristinehamn, Filipstad, Storfors och Vansbro.  Inlandståg AB ägs till 100 % av moderbolaget. På uppdrag av staten förvaltar Inlandsbanan AB infrastrukturen för järnvägsanläggningen mellan Gällivare och Mora. Uppdraget från våra ägare är att driva en verksamhet som stödjer tillväxtarbetet efter hela Inlandsbanans sträckning. I det uppdraget ingår att aktivt arbeta för att hela inlandsbanan samt angränsande tvärbanor åter öppnas för trafik. Vi arbetar för att öka såväl godstransporterna som persontrafiken på banan.