Havsborstmask. Foto; Fredrik Blomqwist

Välkommen att uppleva en bit av Smaragdhavet utan att behöva lämna Göteborg! På torsdag den 30 mars, delar undervattensfotografen Kent Forsén med sig av bilder och berättelser från den storslagna naturen och det intensiva marina livet utanför Kanadas västkust. Ännu fler verk av skickliga undervattensfotografer kan du se i utställningen Såna djur finns på Göteborgs naturhistoriska museum.

Om föredraget

Ett virrvarr av undangömda havsvikar, trånga sund med starka tidvattenstyrda strömmar, fjordar med branta väggar och ett pussel av öar – det präglar den del av Kanadas västkust som undervattensfotografen Kent Forsén berättar om i föredraget Livet i Smaragdhavet torsdag 30 mars klockan 18:00 på Göteborgs naturhistoriska museum. Han kommer även att visa undervattensfotografier från den storslagna naturen, med sin enorma färgprakt.


Kammanet. Foto; Björn Molander

Om föreläsaren

Kent Forsén är en av fotograferna bakom den pågående fotoutställningen Såna djur finns. Han är en erfaren undervattensfotograf och sportdykare. Dykningen började han med redan i slutet av 1950-talet, när förutsättningarna var helt annorlunda än idag.

Det mesta av dykarutrustning lyste med sin frånvaro och det lämnades åt fantasin att göra en ”dykardräkt”. Den kunde bestå av en tjock ylletröja och långkalsonger eller jeans, inklädda av plastpåsar som tätades med resår- och gummiband, berättar han.

1966 började Kent Forsén också fotografera under vattnet.

Han har publicerat ett stort antal bilder, artiklar och resereportage samt deltagit i många utställningar med bilder med marina motiv.

Undervattensfotografi är en fascinerande sysselsättning som ger dykningen stort innehåll, säger han.

Om utställningen Såna djur finns

Utställningen Såna djur finns pågår på museet fram till 27 augusti. Här medverkar totalt 17 undervattensfotografer från Sällskapet för undervattensfotografi med sina bilder. Utställningen är ett resultat av många timmars arbete med kamera i en värld som existerar parallellt med vår – men som ändå är helt annorlunda.


Västarvet. Spindelkrabba. Foto; Johan Arnell

Såna djur finns visar delar av den marina världen genom spännande fotografier tagna i allt från nordliga kalla vatten till varma tropiska hav. Vissa av djuren i utställningen tillhör stora familjer med många medlemmar och de flesta har specifika egenskaper och beteenden.

En del arter är endemiska och finns bara inom ett visst område, medan andra finns i flera hav men ändå är sällsynta. En del kan också vara väldigt svåra att fotografera även om man har turen att träffa på dem.

Fler föredrag

Ytterligare ett föredrag med en av undervattensfotograferna är planerat att ges under våren:

27 april klockan 18:00
Johan Arnell: Indonesiens marina mångfald

Vid frågor och funderingar, kontakta

Marie Johansson
Programansvarig
Göteborgs naturhistoriska museum/Västarvet
070-082 50 42
marie.eva.johansson@vgregion.se

Kent Forsén
Sällskapet för Undervattensfotografi
070-360 21 04

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.