Bilden; Fridyka med en valhaj är Annelie´s tredje äventyr hon menar vi borde få uppleva. Foto; Annelie Pompe

Det här blogginlägget skrev jag den 14 mars, 2016, för exakt ett år sedan! 

Annelie Pompe, är en av mina stora inspiratörer här i livet och en jag gärna lyfter fram här på HittaUpplevelse.se! Annelie är ju en av Sveriges mest profilerade äventyrare. Hon har bland annat dykt till nästan 130 meters djup på ett andetag, stått på toppen av Mount Everest och simmat med en valhaj. Och utmaningarna slutar aldrig. Snart är det dags för henne att hoppa fallskärm i Nepal, något hon tycker alla borde göra. Här tipsar hon om tio upplevelser. Självklart har inte alla möjlighet att uppleva just dessa. Men alla kan sätta upp tio äventyr, stora som små, man skulle vilja få uppleva, liksom ha det som mål. För det är lite som Annelie, själv säger, ” ”Livet väntar inte på dig, du måste leva det omedelbart”.

Här listar hon tio äventyr man borde få uppleva i livet;

1. Besöka Antarktis.
– Det är som att vara på en annan planet. Det är obeskrivligt tyst. Det finns inga fartyg, inga djur och inga växter. Längs kusterna finns det pingviner, sälar och valar, men mitt på finns det inget liv alls. Utomjordiskt vackert, säger Annelie Pompe. Man kan antingen åka skidor eller gå upp på ett berg. Det är ett av de vackraste ställen jag någonsin varit på.

2.
Paddla kajak i Göteborgs skärgård.

Och ett äventyr som inte är lika långt bort är Göteborgs skärgård. Där kan man göra mycket, men paddla kajak är Annelie Pompes förslag.
– Jag har rest runt hela jorden men norra skärgården är fortfarande det vackraste jag vet.

3. Fridyka med en valhaj.

Det kanske låter som ett riskabelt äventyr, men valhajar är inte farliga. Dock är de väldigt stora. Det är snälla hajar, men också världens största haj. Den är sävlig och långsam så man hinner simma med den. Att se den i ögonen är det häftigaste som finns. Att dyka fridykning et är smidigast för dykutrustningen är så klumpig. Och att hålla andan kan man lära sig. Det finns många trix.

4. Bestiga Kilimanjaro.

Det låter som en fysisk utmaning att besöka världens största fristående berg, men enligt Annelie Pompe är det något många kan klara av. Vandringen tar ungefär en vecka. Det är ingen klättring utan vandring. Man ser savannen och går genom fyra ekologiska zoner. Man börjar i djungeln och slutar i en glaciär. Det är jätteläckert, man börjar i shorts och slutar i vinterjacka och kängor.

5. Dyka vid ett korallrev.

De flesta har nog sett läckra bilder på korallrev, men långt ifrån alla har dykt mitt bland vackra undervattensblommor och färgglada fiskar. Det är ett äventyr, känslan av viktlöshet och att besöka en annan värld. Det är fullt av liv med korallrev och fiskar, säger Annelie Pompe.

6. Se Mount Everest.

Kanske är det lite överdrivet att bestiga Mount Everest för de flesta. Enligt Annelie Pompe tar det ungefär fyra till fem år av förberedelser. Så mer att se Mount Everest. Det är så himla mäktigt, men när jag såg det så var jag tvungen att bestiga det också. Det tar två månader att klättra upp, säger Annelie Pompe.

7. Paddla standup paddleboard på Säveån.

De flesta kanske har sett en och annan person i kanalen som stått upp på vad som ser ut som en surfbräda och paddlat sig fram. Det är det som kallas standup paddleboard. Det är ett fantastiskt äventyr man kan göra i Göteborg på bara några timmar. Kanske det mest otippade äventyret mitt i Göteborg. Man behöver inte ens ha bra balans. De är väldigt stabila, säger Annelie Pompe.

8. Hoppa fallskärm.

Ett äventyr Annelie Pompe ännu inte gjort! Man måste hoppa fallskärm. Jag har inte gjort det för jag har varit höjdrädd ganska länge. Men Annelie har nu övat bort det och har kommit över det. Så nu ska hon hoppa fallskärm i Nepal.

9. Stå på en surfbräda.

Kanske är det en aning överdrivet att man ska bli en surf-proffs på ett enda surf-äventyr. Men att stå upp på en surfbräda och åka en bit tycker Annelie Pompe att alla ska få uppleva. Att stå upp på en surfbräda är helt fantastiskt. De flesta kan lära sig att stå upp på bara några dagars träning. Men då handlar det om en större bräda och bra vågor.

10. Prova yoga.

Den kanske mest otippade äventyrs-punkten av dem alla. Men Annelie Pompe menar att det är ett inre äventyr där man lär känna sig själv. Man är still på en matta och ska göra en massa saker. Man lär känna sig själv och ser vad man klarar av. Yoga är ett mini-äventyr som man kan göra på timmar, säger Annelie Pompe.