Fotograf/Källa; Friluftsfrämjandet

Fjällandskapet i Sverige är storslaget och vackert. Många leder sträcker sig flera mil och det finns gott om utrymme för långa och många äventyr. Friluftsfrämjandet anordnar massor av fjälläventyr varje år, sommar som vinter, för barn som vuxna, erfarna som nybörjare. Här är fyra tips till planeringen för sommarens fjälläventyr.

Vi vill att friluftslivet ska vara för alla, säger Lars Lundström, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Vi arbetar hårt för det. Förutom att guida tiotutusentals människor ut i naturen sprider vi också den kunskap vi samlat på oss så att fler känner sig trygga att ge sig ut. Med oss eller på egen hand.


Fotograf/Källa; Cajsa Rännar

Upptäck på dina egna villkor. Det går att njuta av fjället på så många sätt, och det finns inga rätt eller fel – det är din upplevelse som räknas, inte hur andra gör. Vill du inte gå länge och långt – gå dagsturer med en fjällstation eller ditt tält som bas. En del fjällstationer ligger till och med tillgängligt med bil. Särskilt om du är ovan är det ett bra sätt att prova på. Det behöver inte vara allt eller inget. Det finns många olika sätt att uppleva fjället på.


Fotograf/Källa; Cajsa Rännar

Här är fyra tips från Friluftsfrämjandet på vad du kan tänka på om du vill upp till de svenska fjällvidderna:

Lär känna din utrustning innan
–  Väl på fjället vill man njuta så mycket det bara går. Då är det otroligt skönt att ha förberett några saker noga.Gå in kängorna. Att slippa skavsår är guld värt. Gå rejäla promenader, gärna i skogen, med dina skor så du blir bekant med dem.
– Ställ in ryggsäcken före turen, lägg något tungt i den och prova att gå med den. När turen sedan börjar slipper du lägga tid på att justera och du har också vant kroppen vid den ovana belastningen.
– Om du tänker tälta, lär känna ditt tält i fint väder. Vädret på fjället är i sig ett äventyr – ifall det skulle blåsa mycket eller ösa ner så vill du inte precis då lära dig hur du sätter upp tältet. Sätt upp det runt knuten så att du vet precis hur det funkar.
– Köp en karta. Lita inte på mobilen då både batteri och täckning kan svika dig på fjället. Måste inte vara så avancerat

Våga ta med barnen
Forskning visar att barn, liksom vuxna, mår bättre av att vara utomhus. Fjället har underbart stora ytor för barnen att springa runt och upptäcka på. Gör det enkelt. Förbered några olika lekar, uppgifter eller spel. Packa en enkel matsäck eller laga plättar på stormköket och drick varm choklad på kvällen. Sätt upp en tältbas runt knuten eller bo på någon fjällstation som ligger nära transportmedel och gå dagsturer därifrån. Fjällkänslan infinner sig även om bilen står parkerad bakom kullen. För barnen är det vildmark och ett stort äventyr som de kommer minnas länge.


Fotograf/Källa; Cajsa Rännar

Stanna upp och njut
Glöm inte att stanna upp, andas och njuta av det du upplever. Det behöver varken gå fort, bli långt eller kännas tungt. Slå dig ned i mossan och läs en bra bok med fjället som scen.

Låt äventyret börja!

 

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet. Läs mer på www.friluftsframjandet.se.