En av sommarens största nyheter i Härnösand och Höga Kusten är det nationella fritidsbåtsmuseet som öppnade den 1 juli. Utställningen innehåller båtar från både Sjöhistoriska museets samling och lokalt byggda båtar från Härnösands och Höga Kustens stolta båtbyggarhistoria.

Ett nationellt fritidsbåtsmuseum stärker Härnösand som maritimt besöksmål i Höga Kusten och norra Sverige, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun. Vi har de senaste åren etablerat kryssningstrafik med Birka Cruises till Härnösand, rustat upp gästhamnarna och snart byggs ett havsnära destinationshotell. Museet blir ytterligare en bra pusselbit för att locka ännu fler besökare.

Fritidsbåtsmuseet drivs av Murberget Länsmuseet Västernorrland och är en del av Statens Maritima Museers utställningar. Nästan 30 båtar ska ställas ut i det nya museet, som ligger i en del av den gamla Tobaksfabrikens lokaler.

Museets största båt är Lunkentuss, en åtta meter lång klinkbyggd koster som först tjänade som skolbåt åt Härnösands Sjövärnskår. Båten blev senare rikskänd när Sundsvallsborna Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm seglade jorden runt 1962-1965.


Foto: Norrlandsbild/Sundsvalls museum

En annan maritim nyhet i Härnösand är att Birka Cruises i år gör fyra kryssningar till Härnösand och Höga Kusten, en mer än ifjol. Kryssningarna med totalt cirka 6 000 passagerare utgår från Stockholm och angör Härnösand under en dag. Passagerarna kan då göra utflykter kring stadskärnan och i Höga Kustens världsarv. Ombord på kryssningarna serveras i år en meny med lokal mat och dryck, bland annat Hernö Hantverksöls nya Bottenviken Pale Ale som bryggts speciellt för Birka Cruises.

Kryssningarna blev en succé ifjol och betydde mycket för både handeln och andra företag i Härnösand, säger Henrik Skyttberg, Handelsplats Härnösand. Vi ser fram emot ännu fler kryssningsbesökare i år och ska se till att centrum blir ännu mer attraktivt för att matcha satsningarna på fritidsbåtsmuseet och andra besöksmål.

De tre gästhamnarna i centrum har i år en ny entreprenör, PnP Rederi AB, som utöver gästhamnsservice erbjuder uthyrning av cyklar och trampbåtar, aktivitetspaket och turistservice. Även båtmacken får en ny entreprenör, Rocton AB, som kommer att sälja både bensin och diesel från kajen på Kronholmen.

Förutom det nationella fritidsbåtsmuseet och de tre gästhamnarna i centrum finns många andra skäl att göra ett besök i den maritima staden Härnösand, till exempel Smitingens havsbad med lång sandstrand och grottor, båtturer till Högakustenbron, besökscenter på Hernö Gin, Hemsö Fästning, Technichus Science Center, Domkyrkan och Sveriges största bilmuseum.

 

 

Lite fakta om Härnösand
Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer. Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.