Fjällbacka. Foto; Chell Hill

Sverige är en av de längsta länderna i Europa och har ett statligt vägnät som sträcker sig upp till 98 400 kilometer. Med andra ord finns det många vägar att både se och utforska. En av de allra bästa upplevelserna som uppskattas av många är att åka på bilsemester runt om i Sverige. Men för att få ut det allra bästa från en sådan semesterupplevelse krävs självklart en bra bil och en detaljerad plan över vilka vägar och regioner i landet du vill besöka. I den här artikeln listar vi fem rekommendationer på upplevelserika vägar att köra på i år. Kör säkert!

Vackra landskap Ullånger-Höga kustenbron


Foto: Örjan Öberg

Vi inleder vår första resa på Höga kusten-slingan som ligger mellan Ullånger-Höga kustenbron på E4:an. Här får du förbereda dig på riktigt höga berg och djupa dalar. Vägen är välkänd tack vare sitt fina landskap och det finns många anledningar att ta fram kameran för att ta lite foton. Stannar du till så finns det också mycket att göra. Du hittar allt från mysiga byar till häftiga fiskeställen. Det är faktiskt ingen slump att Höga kusten är ett av UNESCO:s världsarv. Området kring det vackra landskapet är unikt och dess charm har lockat till sig många yrkesfotografer, inte minst bilbranschen. Skulle du köpa en Porsche-upplevelse eller lyckas kamma hem en drömvinst Ferrari så är Höga kusten-slingan utan tvekan en av de absolut trevligaste vägarna att köra på.
Bad och fiskeaktiviteter längs E6:an söder om Tanumshede

När du kör av E6:an i söder riktning om Tanumshede kommer du till ännu en intressant väg. Den här vägen är känd för sina de äventyrsrika fiskesamhällena Fjällbacka, Hunnebostrand och Grebbestad. Skulle du få för dig att stanna på vägen så rekommenderar vi de barnvänliga badställena som finns skyltade längs vägen. Området är lika intressant under vinterhalvåret. Bestämmer du dig för att köra förbi under den här årsperioden så rekommenderar vi att du utrustar bilen med bra vinterdäck då det vanligtvis är halare vid områden som ligger nära vatten. Ta också vara på dina kunskaper från halkbanan under din körkortsutbildning då dessa kan komma till nytta, särskilt under vinterhalvåret när risken för olyckor är som störst.

Gruvorter och urban exploring på väg 95 mot den norska gränsen


Foto: pixabay

Silvervägen (väg 95) är vår enda väg som sträcker sig mot den norska gränsen. Den finns belägen mellan Skellefteå och Arvidsjaur, och kännetecknas främst av den unika slingan som tar dig genom trollskog, små gruvorter och kalfjäll. Många av dessa gruvorter är nedlagda, vilket kan vara något intressant för dig som gillar urban exploration. Kör du på den här vägen så kommer du troligtvis se transportlastbilar som fraktar silver till Rönnskär, ett smältverk i närheten av Skellefteå.

Norrsken i norr – något du inte får missa!


Foto: pixabay

Precis som under sommarhalvåret finns det många intressanta vägar att köra på, även om du kör på vintern. En av de mest spektakulära vägarna som du inte får missa är norrskensvägen som finns på väg 99 mellan Haparanda och Karesuando. Tar du med dig kameran på bilresan så garanterar vi att du kommer få med dig riktigt fina bilder. Åker du förbi på sommaren så rekommenderar vi verkligen att du stannar en stund och tar en längre paus längs vägen. Något annat som brukar locka bilister som passerar förbi är Luppioberget med sina unika stenformationer.

Rapsfält, äpplen och varma vindar i söder


Foto: pixabay

När vi ändå talar om de svenska vägarna så får vi inte glömma bort en av de mest omtyckta vägarna i södra Sverige. Det handlar otippat om kustvägen (väg 9) på Österlen mellan Brösarp och Ystad. För något år sedan genomförde ett svenskt bilföretag en undersökning där svenskarna fick vara med och rösta fram den vackraste vägen. Enligt just den här enkätundersökningen var kustvägen längs Österlen en solklar vinnare. Kör du förbi så kommer du se varför. Här får du bekanta dig med det bästa som Skåne har att erbjuda; bokskog, guldiga rapsfält, äppelodlingar och pilträd. Oavsett vilken kamera du har med dig på resans gång så tvekar vi inte över att bilden du tar kommer se ut som ett vykort.