Foto; Rebecka Stridsberg

Visit fjällen är måna om att så många som möjligt får uppleva vår vackra fjällnatur. För att det ska vara möjligt måste vi alla bidra och se till att värna om den vackra orörda natur som vi har.


Visit Fjällen har sammanställt nio konkreta tips som gör att du som fjällresenär minskar din klimatpåverkan och hjälper till att bevara fjällen.

  1. – Fjällvandring skapar i sig inget slitage och inga avgaser. Det är med andra ord en klimatsmart semesteraktivitet jämfört med mycket annat
  2. – Konsumera intelligent. Istället för att köpa en dyr cykel, tält eller ett trangiakök kan du faktiskt hyra. Det finns många sätt att hyra utrustning på, du kan bland annat hyra både tält och skalplagg av Rentaplagg.
  3. – Välj rätt frystorkat! Ska du äta frystorkad mat så har vi några korta tips. 1. Välj ekologisk mat 2. Leta efter den som producerats i Sverige för att minska transporterna (Ett till tips på visitfjallen.se)
  4. – Bättre att skräpa upp än att skräpa ner! Glöm inte att ta med dig allt skräp tillbaka från fjället. Om du vill vara en vardagshjälte och samtidigt bidra till en bättre fjällmiljö tar du med dig en extra plastpåse som du samlar skräp i.
  5. – Det är faktiskt trendigt att hålla rent, den senaste trenden är att Plogga. Konceptet att Plogga innebär att man plockar skräp och joggar. Det kan faktiskt alla göra! Håll dig uppdaterad och läs mer på deras facebooksida.
  6. – Åk kollektivt till fjällen. Det går att ta sig till de flesta fjälldestinationer med tåg och buss.
  7. – Inga engångsprodukter! Använd inte engångsprodukter i onödan. Engångsgrillar kan du klara dig utan!
  8. – Ställ bilen under semestern. Även om du tar bilen till fjällen så kan du spara in mycket koldioxidutsläpp om du försöker att planera vad du behöver under din fjällvistelse så att du inte behöver åka och handla varje dag.
  9. – Handla lokalproducerat. Att köpa lokalt minskar transporterna och samtidigt stöder du det lokala näringslivet, maten smakar dessutom bättre:)

Kort om Allemansrätten
Allemansrätten är något helt unikt som vi i Sverige borde vara stolta över men det medför också ett stort ansvar på oss besökare. Tumregeln är att du inte ska störa eller förstöra. Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om Allemansrätten.


Foto; Rebecka Stridsberg

En mer utförlig version av texten hittar du på visitfjallen.se

Hitta ditt boende i fjällen med oss. 

Läs mer om aktiviteter i fjällen. 

 

Visitfjallen.se – Allt om fjällen alla årstider. Visit Fjällen är den ledande informationskanalen för fjällresor året om. Här hittar du ett samlat utbud av svenska fjällens möjligheter oavsett om det gäller sommarens äventyr eller vinterns hela utbud. Vi inspirerar och informerar för att få fler att upptäcka den svenska fjällkedjan.