Hurtigruten. Fotograf/Källa; Andrea Giubelli

Svenskarnas intresse för Norgesemester är rekordstort. Fler och fler svenskar vill spendera sin semester i Norge och antalet svenska turister fortsätter att öka. Under 2015 steg siffran ytterligare till nästan 1,1 miljon övernattande svenska turister.

Trenden fortsätter och svenskarnas intresse för att spendera sin semester i Norge ökar för varje år. År 2015 tillbringade svenskar 1 096 202 kommersiella övernattningar i Norge. Det är en ökning med hela fem procent från 2014. De regioner som ökade mest i besök från svenskar är Tröndelag, Östlandet och Nordnorge.

Antalet svenskar som besöker Norge har ökat stadigt de senaste åren. Anledningarna till det är många och jag tror det bland annat beror på att intresset för en aktiv semester växer och inom det har Norge väldigt mycket att erbjuda, säger Robert Nygårdhs, marknadschef på Visitnorway.

Samtidigt har norska TV-program synts alltmer flitigt i svensk TV och troligtvis öppnat upp mångas ögon för grannlandets upplevelser och natur.

Vi har de senaste åren haft ett fokus på att lyfta fram mångfalden av aktiviteter i Norge och att man på andra sidan gränsen hittar aktiviteter som du annars måste resa till andra sidan jorden för att uppleva.Vi ser också att intresset för den norska kulturen och maten ökar och att det blir en allt viktigare del av Norge-semestern.

ANNONSNorska hytter och vinterturism populärast
Den övernattningsform som växer mest bland svenskar är boende i norska hytter, med en ökning på hela 23 procent under 2015. Norskt stugboende kommer i flera olika prisklasser, från enkelt till lyx, och finns över hela landet.– Det beror nog på en kombination av svenskarnas intresse för att bo bekvämt och möjligheterna till att bo i unika hytter oavsett om det är i fjällen, vid kusten eller i en sk Rorbu (fiskestuga) vid vattnet. Norge erbjuder en stor mängd hytter som ligger attraktivt, naturskönt och nära aktiviteter. Statistiken visar också att svenskarnas intresse för vinterturism i Norge ökar. 2015 växte antalet svenska övernattningar i december med åtta procent från föregående år. Turister från Danmark och Storbritannien ökade också i december och allra störst ökning utgjordes av turister från USA, södra Europa och Asien.

Tog andelar av internationell turism
Inte bara svenskar vill semestra i Norge och landet utmärker sig även i ett internationellt perspektiv. Antalet resande till Norge ökade mer än det som var genomsnittet för både Europa och resten av världen. Det innebär att Norge tog andelar av internationell turism 2015. Antalet besökare på hotell i Norge ökade med 12 procent, medan ökningen världen över bara var fyra procent. – Ökningen är ett resultat av de senaste årens målinriktade marknadsföring och den låga växelkursen, förklarar Nygårdhs.

Läs här om Fjärland och Fjärlandsfjorden i Norge som exempel!