Predikostolen, Foto; Terje Rakke/Nordic Life AS – Visitnorway.comAntalet räddningsaktioner vid de mest attraktiva norska fjälltopparna, har ökat kraftigt de senaste åren. Därför tar VisitNorway nya grepp och lanserar en informationskampanj för att vända trenden.

Turistbranschen i Norge välkomnar den nya kampanjen och tror att den kommer att bidra till en trevligare upplevelse för alla som besöker fjällen, säger Visitnorways reselivdirektör Bente Bratland Holm. Med bättre förkunskaper hos turisterna, hade vi kunnat undvika flera av sommarens räddningsaktioner. Därför hoppas vi att de nya säkerhetsfilmerna, ska bidra till ökad kunskap om hur det är att vistas i de norska fjällen, säger Bente Bratland Holm.

Rekommenderar guide
Intresset för att uppleva norsk natur har exploderat bland både norska och utländska turister, vilket är en positiv trend. Men samtidigt är det oroväckande när köerna till de mest populära turistdestinationerna ständigt blir längre och räddningsaktionerna blir allt fler, då många är oförberedda på längre turer i fjällmiljö. Det är även viktigt att värna om de norska naturresurserna och ha en strategi för hållbar turism, så att fjällmiljöerna inte slits allt för mycket.

Med ett antal nya filmer om säkerhet i de norska fjällen i allmänhet och om fem av Norges mest besökta destinationer i synnerhet, vill VisitNorway ge turisterna bra förutsättningar att uppleva fjällen på ett säkert sätt.

Inspelningarna är gjorda på Norges mest besökta destinationer i fjällmiljö: Trolltunga, Preikestolen, Kjerag, Romsdalseggen och Besseggen.

Bra kläder, tillräckligt med proviant och inte minst att ha bra koll på väderleksrapporterna innan man ger sig ut på tur. Om någon undrar vad man bör packa med sig på fjället, så finns det information om detta på VisitNorway. För de som är ovana att gå i fjällen, rekommenderar vi att gå tillsammans med en guide. Dels för att man då färdas säkrare, men också för att det ger en trevligare helhetsupplevelse med information om kultur, natur och historia, säger Bente Bratland Holm.

Ärlig information
Filmerna ger en ärlig bild av de förhållanden besökarna kan förvänta sig.Omgivningarna visas i både solsken och dåligt väder och ger konkreta tips till vad man bör förbereda sig på, innan man ger sig iväg. På Visitnorway.se finns det nu en sida om säkerhet och här kan man se de fem säkerhetsfilmerna. Filmerna finns översatta till en rad olika språk, för att nå ut till många olika nationaliteter.

Se filmerna här!