September i Härjedalen, med Ånnfjället i bakgrunden. Foto; Lena Persson

Som några av er vet kanske, som besöker HittaUpplevelse.se då och då, är jag som äger och driver hU, även en hängiven amatörfotograf. Jag är ofta på jakt i naturen för att finna fina motiv och jag fotar hellre mycket än mindre med kvalité kanske. Det sägs ju att den bästa träning vad det gäller ens hälsa och fysik är den träning som blir av. Man kanske även kan säga det liknande om bilder. Den bästa bilden är den som blir av? Hellre en lite något misslyckad bild av en vacker solnedgång än ingen alls. Så filosoferar jag i vart fall. Med en systemkamera i händerna, på jakt efter motiv, har man aldrig tråkigt. Och att fotografering är ett intresse som jag delar med många andra ser man ju om inte annars inne på mina egna båda fotogrupper på Facebook. Båda grupperna har över tusen medlemmar och växer ständigt.

En av mina allra mest medverkande fotografer i mina båda grupper, är den duktiga fotografen, Lena Persson. Hon är den som har lagt upp flest vackra naturbilder och hennes underbara bilder från Härjedalen, bereder oss andra medlemmar mycket nöje och glädje inne i gruppen, Dagens Sverigebild! Se bara på den vackra höstbilden överst, nu i september, på en liten stuga i Härjedalen, med Ånnfjället i bakgrunden! Visst är den som ett tjusigt vykort? Lena, tar även mycket bilder på renar, som den här bilden nedan, på renar liksom radar upp sej..som en välkomsthälsning till Härliga Härjedalen!


20 renar radade upp sej. En välkomsthälsning till Härliga Härjedalen? Foto; Lena Persson

Är du också intresserad av fotografering är du varmt välkommen in till mina båda fotogrupper på Facebook.

Den ena heter alltså ”Dagens Sverigebild” och här lägger vi in bilder från hela avlånga landet. Dagens Sverigebild, betyder inte att det måste vara en bild du lägger in som är just frå dags datum. Nej, det menas att just idag, lägger du in denna din tagna Sverigebild i gruppen. Någonstans, någon gång fångade du detta motivet från vårt vackra land.

Min andra grupp heter ”Foto i Fokus”. Här lägger vi in bilder från hela vida Världen som du fångat på dina resor.

I båda grupperna vill jag gärna att man lägger in en liten beskrivning eller en kort rubrik var bilden är tagen, kanske när och varför. Vill man får man gärna lägga upp vilken kamera man använt och inställningar och sådant som hör till en bild. Men det är absolut inget krav och vi ”tävlar” inte om vilken bild som är finast i grupperna. Alla får vara med, ung som gammal, proffs som glad amatör. Med mobilfångade bilder eller med den dyraste systemkamera. För att undvika att andra fotografer går in och kommenterar om bilden i tekniska termer, kanske menar att man borde göra si eller så för att få en bättre bild, har vi valt att göra det till en regel, att när man vill ha kreativ kritik, ja då bifogar men ett ”@” i inlägget så vet alla om att här är en fotograf som gärna tar emot goda råd eller tips på att bli en ”bättre fotograf”. Finns ingen sådan symbol vill vi inte att man ger några råd eller tips om det tekniska vad det gäller bilden.
Mina fotogrupper är inte tänkt att vara grupper som gör oss alla till bättre fotografer. Nej, i första hand är de till för att alla ska få visa upp sina bilder för att de tycker det är kul att berätta om vad bilden innehåller, var den är tagen och kanske en historia bakom bilden. Vill man lära sig bli en mycket bättre fotograf finns det många andra grupper där det tekniska står som fokus och mitt råd är att man gärna kan vara med i såna grupper också. Olika fotogrupper man är med i kan komplettera varandra riktigt bra. Det är min egen erfarenhet efter att ha drivit dessa båda grupper i flera år nu..

I mina båda grupper har jag även medadmins som hjälper mig. Det är Marzena Kramek, på Dagens Sverigebild och på Foto i Fokus, är det proffsfotografen, Lennart Johanzon, som är mig behjälplig. Utan deras hjälp hade inte grupperna varit där de är idag. De är ovärderliga, väldigt intresserade och mycket kompetenta!
Tusen varma tack till er båda för ert engagemang och hjälp genom åren!