Bilden ovan; Under förra säsongen var campen placerad i Abborrträsk nära Gällivare. Foto; ©sapminature

I somras publicerade National Geographic en artikel på sin webbsida som har miljontals besökare över hela världen. Texten handlade om en plats i Gällivare – Sápmi Nature Camp som drivs av Lennart Pittja, en man som över 20 år arbetat med samisk besöksnäring.

National Geographic listade 21 olika platser i världen som kan erbjuda sina besökare en naturnära och högkvalitativ upplevelse. Hållbara och spektakulära anläggningar som i samklang med det lokala samhället finns i orörd och vild natur. En av platserna som tidningen valde ut var Sápmi Nature Camp, en plats där samerna delar med sig av kunskap om det samiska livet och naturen i nordligaste Sverige.

Kommunbladet frågar turistentreprenören och medlemmen i samebyn Unna tjerusj, Lennart Pittja, hur det känns att få denna uppmärksamhet.

Det är ju naturligtvis fantastiskt att bli uppmärksammad på det här sättet och en fin PR för ett litet företag i Gällivare, säger Lennart och fortsätter; det har inneburit ett ökat intresse, bland annat från researrangörer och media. Förhoppningsvis blir det fler bokningar i vinter tack vare detta.


Lennart Pittja, driver, Sápmi Nature Camp. Foto/Källa; Sapmi Nature

Under förra säsongen var campen placerad i Abborrträsk nära Gällivare och nu arbetar Lennart med en ny plats, som ska erbjuda både service och vacker natur utan att störa renskötseln i området.

Sápmi Nature Camp går att flytta och precis som renen, som söker sig till nya betesmarker kan campen flytta efter säsonger och årstider, avslutar Lennart Pittja, Sápmi Nature.

National Geographic speglar natur och miljö ur ett globalt perspektiv. Som tidskrift grundades NG 1888 och har kommit att bli en av världens mest kända publikationer, särskilt för sin fotojournalistik. Tidningen utges i 28 länder på 25 språk och finns sedan 2000 som svensk utgåva. Antalet besökare på webb och sociala medier räknas i dag i 10-tals miljoner.

En arktisk småstad i världsklass
Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.
Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.