Foto; Visitnorway.se

Oslo är en av tio städer i hela världen som Lonely Planet har utnämnt till ett måste på resenärers bucket list 2018. Den norska huvudstaden uppmärksammas bland annat för sin mix av spännande arkitektur, konst, mat och naturupplevelser. Samtidigt är 2018 jubileumsår för både landets kungapar och stadens operahus, vilket ger ytterligare skäl att besöka Oslo under det kommande året. Det internationella reseguideförlaget Lonely Planet har publicerat sin årliga ”Best in Travel”-lista. Den uppmärksammar de tio destinationer som man, enligt Lonely Planets reseexperter, ska ha på sin bucket list för det kommande året. Oslo – som den enda skandinaviska staden – står med på listan över de 10 bästa städerna år 2018.

Lonely Planet uppmärksammar bland annat Oslos blandning av urban atmosfär och gröna områden:
Att visa upp sig faller sig inte naturligt för Oslo: Först och främst, detta är en stad att bo i, med parker att gå vilse i, vattendrag att vandra längs och fjordar att paddla – inte att förglömma en kaffekultur som ligger på samma nivå som i Stockholm eller Köpenhamn”, skriver Lonely Planet om staden.

Ett växande resmål
Utnämningen av Oslo sker under en period då den norska huvudstaden upplever ett stort ökat intresse från besökare. På fem år har antalet gästnätter ökat med 35 procent, från 458 000 i augusti 2012 till 619 000 i augusti 2017. VisitOSLO förväntar sig att denna positiva trend fortsätter efter Lonely Planets uppmärksamhet.

”Vi är mycket glada över att Oslo har blivit utvalt som en av de 10 ”must see”-städerna i världen att besöka. Att bli utvalda av Lonely Planet är en stor ära för oss. Det skulle aldrig ha hänt utan det enorma stödet från vår stads hårt arbetande rese- och- fritidsbransch. Det finns så mycket positiv energi i Oslo idag och vi ser fram emot att välkomna fler gäster”, säger Christian Lunde, VD, VisitOSLO.

Mycket mer än natur
Hos Visit Norway förväntar man sig att uppmärksamheten från Lonely Planet kommer att öka medvetenheten om Norge som resmål:

Det här är fantastiska nyheter. Vi är mycket glada å Oslos vägnar. Framöver vill vi visa fler av våra städer, mat och kultur – utöver de spektakulära landskap som Norge är känt för. Det här är ett bevis på att vi gör avtryck även inom dessa områden”, säger Bente Bratland Holm, VD på Visit Norway. “Jag tror att en internationell rankning av detta slag kommer att leda till att flera upptäcker Norge och Oslo. Exponeringen som denna lista genererar kommer att leda till större nyfikenhet över hela världen och ge folk många skäl att besöka Norge.”

Video med Oslo-tips
I samband med publiceringen av 2018-listan har Lonely Planet också producerat en kort videopresentation av Oslo, som visar upp smakprov på stadens arkitektur, konst, mat och naturupplevelser. Bland annat tipsar man besökare att beskåda utsikten från operahusets tak, smaka kungskrabba i Mathallen och besöka stadens museum där man kan se världens bäst bevarade vikingaskepp samt Edvard Munchs ikoniska målning Skriet. Videon uppmärksammar även flygplatsens nya terminal, som är bland världens mest miljövänliga, liksom de många naturupplevelser som finns i och runt staden. Dessutom nämner Lonely Planet kungaparets 50-årsjubileum och operahusets 10-årsjubileum som ytterligare goda skäl att besöka Oslo 2018.
Läs mer om Oslo här

Om Lonely Planets ”Best in Travel”
Lonely Planets ”Best in Travel” uppmärksammar varje år 10 länder, städer, regioner och ”best value”-resmål som resenärer ska besöka under kommande år. Destinationerna väljs utifrån hundratals nomineringar från Lonely Planets reseexperter och författare. Den slutliga listan är komponerad av en expertpanel, som väljer ut destinationerna utifrån bland annat aktualitet och wow-faktor. Lonely Planet är världens ledande varumärke inom reseguideböcker och har sedan 1973 publicerat mer än 145 miljoner guideböcker för destinationer världen över.
Se alla destinationer på listan inför 2018