Om man som jag är ett stort fan av ”Game of Thrones”, denna amerikansk TV-serie som är baserad på romanserien Sagan om is och eld av författaren George R.R. Martin, och som även ses som en av världens populäraste serier genom alla tider, ja, då kan man inte ha missat att den delvis är inspelad på Nordirland. Andra länder är, Malta, Island, Kroatien och Marocko. Liksom många andra fans tänker jag mig en resa till Nordirland, för att se ett av världens mäktigaste naturfenomen, Giant’s Causeway. Tusentals basaltpelare som skjuter ut i havet och som är mittpunkten i en magnifik kuststräcka, med branta klippväggar och antika ruiner.

Nordirland är den nordöstra delen av Irland, utanför Storbritanniens västkust. Landet tar upp ungefär en sjättedel av ön, resten är Irland. Dess landskap är format av glaciärisen och kännetecknas av sina böljande drumliner – små, äggformade kullar.

Bortsett från sin idylliska charm finns här flera stora städer, däribland huvudstaden Belfast och Londonderry. Tio procent av befolkningen talar iriska, medan 8,1 procent behärskar Ulsterskotska. Irländska sjön ligger mellan Nordirland och Storbritannien. Mellan den skotska gränsen och den norra Antrimkusten är det bara drygt 19 kilometer.