Rainer ger sig gärna ut på en cykeltur längs de lågtrafikerade landsvägarna där det är nära till naturupplevelser, som här på bilden ovan, i Åkulla bokskogar, i Halland.Foto, Rainer Stalvik

Rainer640
Bilden; Tagen sommaren 2014 när Rainer cyklade runt sjön Anten, med start och mål i Alingsås. Den rundan är drygt 80 km lång. Foto, Rainer Stalvik

I samband med att man numera kan ta sig fram bekvämt med cykel på den nyinvigda Kattegattsleden från Helsingborg i söder till Göteborg i norr vill jag gärna berätta om Rainer, den cyklande pensionären. En man som ger inspiration och kraft för oss cyklister som kommit upp en bit i åldern. Rainer Stalvik har blivit kroppsmålad av indianer i Amazonas och vandrat på Himalayas höjder. Han har färdats längst Mekongflodens stränder, genom den gyllene triangeln mellan Thailand, Burma och Laos och vidare till templet i Angkor Wat i Kambodja.

Hela tiden har mötet med människor stått i fokus. Rainer reste mycket i sitt jobb som marknadschef inom Volvo Personvagnar men han älskar fortfarande att resa och efter sin pension har han fortsatt att resa och cykla. Rainer cyklar många dagsturer och var han än cyklar har han alltid kameran med sig som han tar många fina bilder med. Han har insett att cykel är det bästa fortskaffningsmedlet när man verkligen vill se och uppleva landskapet man färdas igenom. Rainer säger själv att just cykel är ett fantastiskt transportmedel! Han vill nog inte påstå att hans dagsturer är imponerande i fråga om cyklad sträcka, men när det gäller naturupplevelser är de det definitivt.

Hittills har Rainer besökt 113 länder/autonoma områden, 119 vid årets slut då han kommer att besöka fem länder i Centralasien och Oman senare i år. När det gäller cykling har han cyklat 6 000 km på 13 månader, räknar bort vintermånaderna då han inte cyklar.  Rainer cyklade omkull i juli 2013 vilket hindrade honom att cykla under flera månader. Cyklat cirka 2 000 km i år. Sen start med cyklingen i år, sista veckan i april, pga en ögonoperation.

Uppdatering 2017-05-07
Resan till Centralasien blev inställd men jag har nu besökt 118 länder/autonoma regioner. Senast besökta nya landet var Namibia. Tre nya länder skall besökas under 2017 – Georgien, Azerbadjan och Armenien. Rainer har de senaste åren gjort flera veckocyklingar; Gotland (2014), Österlen (2015), Åland (2015), Göta kanal Östgöta delen (2016), Toscana (2017). Planerad cykelvecka i år i Sverige blir antagligen Dalsland då jag precis startat att cykla den 36 mil långa Dalslandsleden. 2016 cyklade jag 480 mil och vandrade 100 mil.

Läs mer om Rainers alla resor på hans hemsida här! http://stalvik.se/

Rainer finns förstås också på Facebook här! https://www.facebook.com/rainer.stalvik