Bilden ovan; ”King Kong” av Lkhagvadorj Dorjsuren. Foto: Asaf Kliger/Icehotel.se

Stig in i en frusen djungel av Monstera-växter, somna tryggt i bergsgorillans stora famn – eller sväva iväg till drömmarnas land inuti ett moln. Det är några av skapelserna som väntar vinterns gäster på ICEHOTEL. Den 15 december stod hela ICEHOTEL klart på älvstranden i Jukkasjärvi, Sverige. Med totalt 35 unikt designade konst- och lyxsviter, isbar, iskapell och isgalleri välkomnas gästerna att uppleva en oförglömlig natt på is och snö.

I år har vi skapat den 28e årgången av ICEHOTEL och jag tycker att vi har lyckats förädla Torne älv finare än någonsin. Konsten har en otrolig höjd och variation och vi ser fram emot att välkomna gäster från hela världen hit, säger Arne Bergh som är kreativ chef för ICEHOTEL.

Konstnärer från världens alla hörn
36 konstnärer från 17 olika länder har skapat 15 helt unika konstsviter, en mäktig pelarsal och en speciell iscermonisal. Allt, inklusive konstverken, kan bara upplevas på plats under vintern i Jukkasjärvi. När vintersäsongen är över smälter konsten tillbaka ner i Torne älv i ett perfekt kretslopp. Kvar står då den permanenta delen av ICEHOTEL med ICEBAR BY ICEHOTEL och ytterligare 20 sviter av is och snö, varav tre är helt nya konstsviter.


”Daily Travellers” av Alem Teklu & Anne Karin Krogevoll. Foto: Asaf Kliger/Icehotel.se

Bland de säsongsöppna sviterna kan gästerna stiga ner i en underjordisk gruva med element av kristallklar is, skapad av de brittiska bröderna Hugh & Howard Miller. Trädgårdsmästardottern och smyckesdesignern Nina Kauppi, uppvuxen i ett växthus, har tillsammans med sin partner Johan Kauppi skapat en formidabel djungel av Monstera-växter. Och Alem Teklu från Etiopien har tillsammans med Anne Karin Krogevoll från Norge gjort en svit inspirerad av båtflyktingarnas resa över Medelhavet med namnet ”Daily Travellers”.


”Monstera” av Nina Kauppi & Johan Kauppi. Foto: Asaf Kliger/Icehotel.se

Bland de nya året runt-öppna sviterna finns deluxsviten ”34 meters” där konstnärerna Dave Ruane och Luca Roncoroni har mejslat ut en labyrint av 34 meter isvägg. Labyrinten leder in till svitens hjärta – sängen. Lena Kriström och Nina Hedman har i deluxsviten ”The invisible invincible” skapat en armé av 3 meter höga kvinnor på frammarsch, oövervinnerliga och allt annat än osynliga. Och tyska Franziska Agrawal har format konstsviten ”Danger: Thin Ice” där gästerna får leta sig ut på en brygga och gå över tunn is för att ta sig till sängen.

Så skapades ICEHOTEL
Mongoliet, Ecuador, Argentina, USA, England, Etiopien och Sverige är några av länderna som fanns representerade på årets konstsymposium i Jukkasjärvi. Några av konstnärerna har besökt ICEHOTEL förut medan andra aldrig ens hade sett eller upplevt snö. Gemensamt för alla är att deras designförslag har blivit uttagna av ICEHOTELs jury att medverka i årets skapandeprocess.
Till sin hjälp har konstnärerna haft ICEHOTELs konstnärssupport- och ljusteam som har delat med sig av sin kunskap och erfarenhet av att skapa i is och snö. Arbetet med den 28:e årgången av ICEHOTEL började redan i mars förra året när tusentals stora isblock skördades från Torne älv. Nu har naturisen från Torne älv förvandlats till konst på årets ICEHOTEL. Konst som är lika mäktig som naturen som inramar allt.

Nyheter för säsongen
Förutom en natt bland is och snö-konst kan gästerna prova på aktiviteter så som norrskenstur med snöskoter, en tur med hundspann, isskulptering, arktisk yoga, Jukkasjärvi basturitual och vildmarkssupé. Det finns också möjlighet att avnjuta den prisbelönta maten i ICEHOTEL Restaurant och på Jukkasjärvi Hembygdsgård.

Nytt för i år:
– Chef’s table på Verandan, ICEHOTEL Restaurant. Michelinprisade kökschefen Alexander Meier presenterar en tolvrättersmeny som fokuserar på lokala råvaror, men med en oförglömlig ”twist”. Granskott, hjortron och havtorn är några av smakerna som återfinns på menyn.
– Isogram. Sätt en frostig guldkant på ICEHOTEL-upplevelsen med en blombukett av is till bordet, eller en ishälsning levererad till hotellrummet.
– Iscermonisal. Kärleken sprirar på ICEHOTEL och nytt för i år är att den före detta iskyrkan blir en iscermonisal för bröllop, förlovningar, löften eller events.

ICEHOTEL #28 kan upplevas mellan den 15 december 2017 och 15 april 2018. Därefter står den permanenta delen av hotellet kvar och erbjuder is-och snö upplevelser året runt – med hjälp av solenergi.

ICEHOTEL #28 i siffror
· För att skapa den säsongsöppna delen av ICEHOTEL har 30 000 kubikmeter snis, en blandning av is och snö, använts.
· 500 ton kristallklar naturis har också använts för att skapa konst, isglas och isbarer i år – det motsvarar ungefär den mängd vatten som forsar förbi ICEHOTEL under sommaren – på en sekund!
· Enbart till ljuskronorna i den pampiga pelarsalen gick det åt 1 000 handgjorda iskristaller.
· Pelarsal, reception och iscermonisalen i den säsongsöppna delen av ICEHOTEL har ”Flower Power”-tema och har skapats av Tjåsa Gusfors, Edith van de Wetering och Wilfred Stijger. Ytorna dekoreras med 200 handskulpterade blommor av is och snö och ett fruset ”blomsterfall”, likt ett vattenfall av blommor. Invigning 21 dec.

Se även ICEHOTEL´s presentation här på hU

OM ICEHOTEL
ICEHOTEL i Jukkasjärvi öppnade 1989, och är utöver ett hotell också en konstutställning med föränderlig originalkonst av is och snö. Varje vinter skapas ICEHOTEL i ny tappning, helt och hållet av is från Torne älv, en av Sveriges Nationalälvar och sista orörda vattendrag. När vintersäsongens hotell av is och snö har smält tillbaka till älven om våren står en del av hotellet kvar, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om.