Foto/Källa; Lion Alpin

Gågatan i livsnjutarstaden Livigno i Italien
Belägen på 1816 m tillhör Livigno en av Alpernas mest snösäkra och solsäkra orter. Hit flockas skidåkare från när och fjärran för att njuta av fantastisk åkning, god mat, lokala viner och en hel del shopping. Det är nämligen så att Livigno är moms-fritt, vilket innebär att man inte betalar någon moms i vare sig butiker, barer eller restauranger. Detta gör att en vistelse i Livigno inte alls behöver bli särskilt dyr, även om man väljer att äta ute varje kväll.


Foto/Källa; Lion Alpin

God snötillgång och breda pister
Livigno har inte Alpernas största eller modernaste skidområde, men kvalitén på pisterna och snön är verkligen i en klass för sig. Då all åkning sker på över 1800m så är snötillgången mycket god och de flesta pister är riktigt breda. Livigno är verkligen paradiset för carvingfantaster som föredrar röda backar med lagom lutning så man kan köra på ordentligt utan att det blir för brant. Om man föredrar att åka park så finns en av Europas tre bästa snowparks i Livigno: Mottolino Snow Park. Här hålls varje år ett flertal stora internationella tävlingar där den absoluta världseliten gör upp om åtråvärda titlar.

Åkningen sker på två berg på varsin sida om byn, Carosello och Mottolino. Carosello bjuder på de längsta pisterna medan Mottolino har lite mer varierad terräng samt att det är här Mottolino Snow Park ligger. Det är lätt att ta sig upp i båda systemen oavsett vart man bor. Skidbussen i byn är mycket effektiv och kör med jämna mellanrum så det är sällan man får vänta mer än några minuter. Då Håkan, en av Lion Alpin´s återkommande gäster, kom hem från Livigno summerade han skidåkningen mycket väl: ”Skidåkningen var fantastisk, breda välpreparerade pister överallt.”

Mer än bara skidåkning
Byn är oerhört mysig med en stor och lång gågata som är kantad av butiker, restauranger och barer. Vi är i Italien så givetvis håller maten en hög kvalitet och en majoritet av restaurangerna erbjuder riktigt bra mat till förnuftiga priser. För den som gillar vin finns det mängder med vinbutiker där personalen är kunnig och gärna kommer med utmärkta rekommendationer. Utöver detta finns det butiker från flera kända varumärken, smycketillverkare och sportbutiker. Behöver du ny skidutrustning så är Livigno helt rätt ställe att fynda till riktigt bra priser. Var dock uppmärksam på hur mycket man får ta med utan att betala tullavgift när man lämnar byn.

Livigno erbjuder alltså mer än bara bra skidåkning, det är kanske därför det är en av våra destinationer med flest återkommande gäster. Detta kan Göran som varit i Livigno inte mindre än 16 gånger bekräfta. ”Jag är mycket nöjd med Livigno och har varit där 16 gånger och ska åka dit med Lion Alpin igen vecka 12. Denna gången så kommer jag att ha med mig en familj med 2 barn. Ni gör ett otroligt bra jobb i Livigno och vi pratar redan om resan med er nästa år 2017.”

Momsfritt sedan 1840
Som vi nämnde är Livigno momsfritt, detta tack vare en överenskommelse som skapades redan 1840 av det Österrikiska imperiet. Då området var fattigt och det var mycket svårt att nå byn under vintertid ville man skapa ett incitament till att få befolkningen att stanna kvar så man kunde behålla sitt anspråk på regionen. Detta avtal har sedan förnyats och bekräftats av ett flertal instanser, senast 1960. Sen Livigno blommade upp som turistort kan man inte längre påstå att byn lider av någon form av fattigdom och således har myndigheter diskuterat att återinföra momsen, men om det är något dessa bergsboende ur-italienare inte gillar så är det förändring… Så risken att momsen skulle återvända till Livigno är högst osannolik.

En destination för livsnjutare
Så, om du är sugen på fantastisk åkning, goda solchanser, bra mat, gott vin, och bra shopping så är Livigno helt klart något för dig! Det är en by för livsnjutare men även för skidentusiasten som är uppe med första liften och först beger sig hemåt när pistpersonalen slutar för dagen.

Se även
ÅK PÅ SKIDSEMESTER TILL ALPERNA 2018 

FÖLJ MED LION ALPIN PÅ SKIDRESA TILL ZELL AM SEE I ÖSTERRIKE!