De flesta har nog märkt att det nu är säsong för filmfestivaler. Vilken tid på året skulle egentligen vara mer lämpad för dedikerade filmdagar i varma och biosalonger än den ruggiga hösten och kyliga vintern? I denna artikel kommer vi att lista några svenska filmfestivaler som inte bara bjuder på riktigt bra underhållning utan också en minnesvärd upplevelse. Så lägg ifrån dig diverse streamingtjänster ett tag (framförallt illegala som Sweflix och Dreamflm) och locka fram cineasten i dig, värm på en kopp kaffe och så kör vi!

Göteborg Film Festival – Nordens största filmfestival
Filmfestivalen i Göteborg hålls varje i år i slutet av januari och i början av februari. Sedan den instiftades 1979 har den högkvalitativa festivalen hållits över 40 gånger och vuxit till att bli Nordens största filmfestival. Numera har denna filmfest över 30 000 besökare per år och säljer cirka 150 000 biljetter.

I år hålls Göteborg Film Festival från den 26 januari fram till den 5 februari. Det kommer att bjudas på Oscarstippade filmer som: Lady Bird, Phantom Thread, Darkest Hour och You Were Never Really Here. Efterlängtade svenska filmer som: Euforia, Jimmie, Amatörer, Hjärtat och Innan vintern kommer. Och hel del omtalad film från världens alla hörn.  Vidare kommer gäster som Alicia Vikander och Juliette Binoche att närvara.  Göteborg Film Festival är en klockren film för dig som vill uppleva väl utvalda internationella dramafilmer.

Monsters of Film – Science fiction och skräck
Den relativt nystartade filmfestivalen Monsters of Film inrättades 2012 och har ett fokus på skräck, science fiction, det fantastiska, det upprörande, det provocerande och det konstnärliga, men framförallt monster. Festivalen brukar hållas i oktober i Stockholm och är en fantastiskt rolig upplevelse. Att det är eldsjälar och distributionsbolaget Njutafilms som ligger bakom arrangemanget märks! 2017 kunde vi se givna kultfilmer som 47 meters down, Dawn of the Dead, Hellraiser och Cult of Chucky. Monster of Film är en given festival för dig som tycker att skräck och blod ska avnjutas i mångfald.

Stockholms filmfestival
Stockholms filmfestival har hållits i 24 upplagor och var nu senast mellan den 8-19 november. Festivalen jobbar med att lyfta fram unga filmskapare och har under åren haft framstående gäster som Dennis Hopper, Lauren Bacall, Gena Rowlands, Ang Lee, David Cronenberg, Roman Polanski, Terry Gilliam, Elia Kazan, Darren Aronofsky, Paul Schrader, Wes Anderson, Charlotte Rampling, Wong Kar Wai och Francis Ford Coppola.  Det primära fokuset är kvalitativa filmer från världens alla hörn och nu senaste fick vi se hyllade filmer som The Shape of Water, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och The Florida ProjectStockholm filmfestival passar perfekt för dig som vill ha ett kvalitativt men varierat filmutbud.

Strunta i Sweflix och se film på riktigt istället
Som de filmälskare vi är hoppas vi att denna artikel väcker ditt sug efter en rejäl filmfest! Slopa de illegala streamingtjänsterna, så som Sweflix och Dreamfilm och upplev film så som det ska upplevas – på bio. Det är inte bara en mycket roligare och bättre upplevelse, du hjälper också till att hålla filmindustrin vid liv. För när det väl kommer till kritan är det väl möjligheten att se riktigt bra filmer som vi alla vill ha? Att producera film är en stor ekonomisk satsning och för att filmbolag ska kunna fortsätta hålla fanan uppe måste vi alla ta vårt ansvar.

Är det någon filmfestival du är extra sugen på att besöka?