Bilden ovan; I byn Tjernobyl, fanns två raddor med kors. Text & Bild; Anne Marie Bustgaard

De flesta av oss har väl hört talas om Tjernobylolyckan, eller Tjernobylkatastrofen som ju var en allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina (som då tillhörde Sovjetunionen). Olyckan inträffade natten till lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (lokal tid) när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa. Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa test. KÄLLA [ Wikipedia ]

Men de flesta av oss har inte varit där själva och sett hur det ser ut så här långt efter katastrofen. En som varit det är, Anne Marie Bustard, som här nedan själv berättar lite från sin resa dit;

”Tjernobyl är faktiskt en by som fanns före Pripiat (som byggdes som stad 1976). I själva byn Tjernobyl fanns två raddor med kors som jag först trodde att det var människor som dött men det visade sig att det var hela byar som försvunnit. Det finns 2 checkpoints för att komma till själva reaktorerna och det måste vara organiserat. Den första checkpoinet är i 30 km radie runt området och inom det området bodde det faktiskt människor som jobbade med ”domen” som skulle täcka reaktor 4 (nu är den täckt). Arbetarna fick inte jobba mer än 2 veckor i taget. Ingen får bo permanent inom 3 mils omkrets. Efter vi kom inom checkpoint 2 så fick vi inte ställa något på marken. Nu var vi inom det värsta området. Vi kom så nära som 300 meter från reaktor 4 som var den som exploderade.”

Anne Marie fortsätter berätta;
Här ovan en bild på mig som visar på mätaren att det var 8,7 . Det normala värdet i Sverige var enligt vår guide 0,002.  Vår guide berättade om barnen som kom cyklande för att se elden stannade vid en bro där vinden kom mot deras håll. Han sa också att det hade varit mycket mer humant att döda brandmännen innan dom brann upp inombords. Det som berörde mig mest var att vi besökte en skola där all skolarbete fortfarande låg framme med leksaker och böcker. Det andra som jag kommer ihåg mycket var att vi såg vildhästarna som blivit inplanterade för att hålla vegetationen nere.

Kassaapparaten, nedan, med alla gasmasker har sin egen historia. Då Tjernobyl hände tillhörde Ukraina, Sovjet och det var den Sovjetiska armen som vaktade området. Då det blev Ukrainskt så blev tillsynen lite mindre några år och plundrare kom dit. Det finns visst ett slags kol i filtret i gasmaskerna som även renar sprit. Det fanns ett stort upplag av gasmasker i skolan och dom tog plundrarna fram och länsade från det som dom behövde. Därför var hela golvet i matsalen i skola täckt av gasmasker.

Nöjesfältet ligger kvar som resten av orten som ter sig som en spökstad från en skrämmande film. Tyvärr så blev aldrig nöjesfältet öppnad då reaktorn exploderade 1 vecka innan det skulle öppnas så här kom det aldrig att höras glada barn skratt….

Tusen varma tack för din medverkan med bilder och berättelse, Anne Marie!