Fotograf/Källa; Visit Dalarna

Tillväxtverkets helårsstatistik för 2017 över antalet gästnätter på kommersiella boenden i Sverige visar att Dalarna är fortsatt starkt som fjärde största turismlän vad gäller övernattningar.

SCB:s årssiffror för Dalarna visar på en minskning om knappt 2 procent jämfört med 2016, där
utländska gästnätter ökade med +1%, medan de svenska gästnätterna visade en minskning på 2% jämfört med 2016.

Nedgången i svenska gästnätter kan kopplas till genomförandet av O-ringen i Sälen 2016, vilket genererade hela ca 125 000 gästnätter förlagda till stugor. Något liknande evenemang som O-ringen genomfördes inte under sommaren 2017, säger Lotta Magnusson, chef strategisk utveckling hos Visit Dalarna.

Uppgången från utlandet kommer i huvudsak från Nederländerna med en ökning på +25 965 övernattningar.

Vi ser att vårt långsiktiga arbete med marknadsbearbetning i Nederländerna bär frukt och det finns ett stort intresse för det som Dalarna har att erbjuda av natur, livsstil och aktiviteter, säger Elisabet Asp Christiansson, chef Affärsutveckling hos Visit Dalarna.


Äventyrsgruvan Tuna Hästberg – Foto/Källa; Äventyrsgruvan

Äventyrsgruvan är extremt utmanande, extremt spännande, extremt vackert. Här har tiden stått stilla och den helt orörda, tidigare bortglömda, gruvan kan återupptäckas av dig som besöker den! Njut av storslagna vyer som tagna från filmen Sagan om Ringen. Gruvvandringar eller grottdykning, det finns upplevelser av olika svårighetsgrad för dig med ingen, medel eller extrem erfarenhet.

Turismen i Sverige fortsätter att öka

Under 2017 fortsatte ökningen av antalet gästnätter i Sverige med +2%, motsvarande totalt 63 miljoner kommersiella övernattningar. Detta tvärtemot EU:s statistikorgan Eurostats tidigare prognoser.

Här finns ökningarna:

+ 4% utländska övernattningar i Sverige jämfört med 2016.

+ 1% svenska övernattningar i Sverige jämfört med 2016.

Ökningen motsvarar hela 1,2 miljoner fler gästnätter under 2017 jämfört med föregående år och av denna ökning stod utländska gäster för 53 procent, eller 650 000 gästnätter. Nederländska gästnätter gick upp med hela +12%.

Se Tillväxtverkets statistik här 

Visit Dalarna AB är Dalarnas eget destinationsbolag som ägs gemensamt av alla Dalarnas 15 kommuner, med ett nära samarbete med besöksnäringsföretagen genom Dalarnas besöksnärings ekonomiska förening. Målsättningen är att vara den ledande turistorganisationen i Skandinavien. Uppdraget är att skapa de bästa förutsättningarna för att besöksnäringen i Dalarna skall fortsätta växa och utvecklas. I Styrelsen för Visit Dalarna representeras hela regionen och näringen.