Fotograf/Källa; Felix Sundbäck

Antikrundan gör ett stopp i Malmö med inspelning den 5 september i Stallarna vid Torups slott. På skärtorsdag sänder SVT årets sista avsnitt av Antikrundan. Nästa säsong firar programmet 30-årsjubileum. Och för den nya turnén står sex städer klara med utvalda inspelningsplatser. Onsdagen den 5 september tar sig programledare Anne Lundberg med antikexperterna till Malmö. Närmare bestämt till Stallarna vid Torups slott i Bokskogen för att möta de som vill få sina gamla föremål värderade.

Torups slott är en pärla utanför Malmö. En renässansborg i den vackraste bokskogen med slottsparken och friluftsområdet intill. Vi vet att många Malmöbor känner starkt för sin Bokskog och Stenladan blir en perfekt inspelningsplats för oss och lätt för besökarna att ta sig till, säger Pernilla Månsson Colt, producent för Antikrundan på SVT.

Rekreationsområdet som i folkmun kallas Bokskogen har varit Malmöbornas i nära 50 år då Malmö stad 1970 köpte godset Torup med slott, stallar och andra byggnader samt slottspark, bokskog och odlingsmark. 2010 omvandlades slottets gamla stallar till en ny mötesplats. En fyrlängad byggnad med innergård som bland annat inrymmer utställningen Expo Torup och Stenladan med ytor för evenemang, där Antikrundan gör sitt uppehåll i höst.

Uppdraget för Malmö stads ägande är att området ska tillgängliggöras, bevaras och utvecklas som arena för friluftsliv, rekreation och kunskap. Det går att koppla till den över 500 år gamla traditionen ”söken bevara vad I haven fått” som finns inskripterat vid portens tegelfasad till Torups slott.

Bokskogen är så mycket mer än bara skog. Stallarna ramar in områdets grundvärden på ett bra sätt och Antikrundans val av Stenladan för inspelningen stärker platsens spännande historia. Jag hoppas Malmöborna bidrar med den härliga fest som eventet brukar bjuda på, säger Suzanne Simonsson, koordinator på fastighetskontoret i Malmö stad.

Inspelningen av två heltimmesprogram med Antikrundans stopp i Malmö sker i Stenladan onsdagen den 5 september kl 12 till 18.

Besökare som vill få väldigt stora, tunga eller otympliga föremål värderade ombeds kontakta Antikrundan på antikrundan@svt.se med foton på föremålet och kontaktuppgifter senast 29 juli, för eventuell frakt till platsen.

Samtliga inspelningsplatser och inspelningsdatum för Antikrundan
Umeå, Väven – fredagen 24/8
Solna, Koppartälten – söndagen 26/8
Lerum, Nääs slott – torsdagen 30/8
Värnamo, Gummifabriken – lördagen 1/9
Öland, Borgholms slottsruin – måndagen 3/9
Malmö, Stallarna, Torups slott – onsdagen 5/9.

LÄNKTIPS

Läs mer om Bokskogen
Läs mer om Antikrundan