Fredrika Ek och Christian Bodegren är Årets kvinnliga respektive manliga äventyrare. Priset delas ut under en ceremoni på Explore-mässan den 10 mars. Stockholm, 10 mars 2018. Den prestigefulla utmärkelsen Årets Äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Fredrika Ek och Christian Bodegren som får ta emot det ärofyllda priset som 2017 års kvinnliga respektive manliga äventyrare. Tidigare har bland andra Robin Trygg, Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått denna utmärkelse.

Årets kvinnliga äventyrare Fredrika Ek
tilldelas priset för sina 5100 mil i cykelsadeln. Under 1042 dagar har hon hunnit med 45 länder och fem världsdelar. Under resans gång har Fredrika drivit en välgörenhetsinsamling till förmån för organisationen ActionAid för att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv utan fattigdom och förtryck. Den totala summan för insamlingen är nu uppe i cirka 900 000 kr.

Årets manliga äventyrare Christian Bodegren
tilldelas priset för sin vandring tillsammans med kamelen Goliat. Vandringen inleddes i juni 2016 och pågick under drygt ett år. Det 5.095 kilometer långa äventyret tog sin början vid Ulan Bator i Mongoliet och slutade vid Kaspiska havet. En tuff utmaning i ett tufft klimat och kyla som kunde krypa ner till 30 minusgrader. Det är den längsta ensamvandringen med kamel som gjorts i modern tid.

– ”Årets båda vinnare, Fredrika och Christian, har genomfört fantastiska och långa äventyr som tagit dem till nya och spännande platser och möten. Att vara ute så pass länge kräver vilja, planering och driv. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och med ett stort hjärta”, säger Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB.

Om Årets Äventyrare

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen vill vi belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.

För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Explore-mässan varje år. I årets jury sitter Fredrik Erixon, Nina Herlin, Marie Kjellnäs, Cajsa Rännar, Magnus Ling, Anette Andersson, Erik Ahlström och Daniel Breece.