Fotograf/Källa; AB Göta kanalbolag

Varje år arbetar cirka 100 personer med att ge Göta kanals besökare en drömsemester.

Göta kanal utmanar bilden av en typisk slussvärd Varje år arbetar cirka 100 personer som slussvärdar längs Göta kanal. Många av dem är unga vuxna som har slussvärdsjobbet som ett säsongsjobb samtidigt som de studerar. Det är dock varken ålder eller sysselsättning övriga året som är det viktigaste för att bli en bra slussvärd. Nu söker Göta kanalbolag aktivt efter personer med en annan profil för extrajobb som slussvärd under maj.

Intresset för att säsongsjobba som slussvärd längs Göta kanal är stort. Det visar alla de ansökningar som kommer in till Göta kanalbolag varje år när rekryteringsprocessen drar igång.
Vi får in ett stort antal ansökningar varje år och brukar säga att det är Sveriges somrigaste säsongsjobb att arbeta som slussvärd, säger Maria Elken Persson, Ekonomi- och HR-chef på Göta kanalbolag.

De flesta ansökningarna kommer av naturliga skäl från yngre personer som har ett sommarlov att fylla med arbete. Men Maria Elken Persson skulle gärna vilja utmana den allmänna bilden av en slussvärd. Hon berättar att de nu letar efter personer med en annan profil, som gillar Göta kanal och kan tänka sig att jobba extra några dagar i veckan under kanalens för- och eftersäsong. Detta för att kunna bemanna även månaderna innan skolorna slutat och när de börjar igen i augusti.

Ibland får jag höra av personer jag pratar med att de ju inte är den vi söker, för att de är för gamla eller för att de inte är studenter. Men det stämmer inte. För att vara en bra slussvärd är det viktigaste att man vill vara en bra värd för våra besökare, aktivt bemöta dem och kunna agera och kommunicera med lugn och tydlighet vid slussningen, säger hon.

De cirka 100 slussvärdarna är Göta kanalbolags ansikte utåt och är de som varje dag under kanalsäsongen möter besökarna längs Göta kanals 19 mil. Tillsammans ser de till att alla båtgäster får en lugn, trygg och säker färd samtidigt som de ger dem en drömsemester.

– Slussvärdarna får i stort sett alltid toppbetyg från våra besökare. Det tror vi beror på att de trivs på sitt jobb och har roligt samtidigt som de känner att de gör en viktig insats för besökarnas upplevelse av Göta kanal, avslutar Maria Elken Persson.

Den som känner sig nyfiken på vad det innebär att vara slussvärd längs Göta kanal kan läsa mer på www.gotakanal.se/jobb eller höra av sig till Göta kanalbolag för mer information.

OM Göta kanal

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Göta kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar. Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater. Farleden Göta kanal är öppen maj-september.