Foto/Källa; S:t Olavsleden

Prästgårdens gamla ladugård från början av 1900-talet rymde en gång i tiden 27 kor och fyra hästar. Nu byggs 1 200 kvadratmeter om till Pilgrimscenter Selånger där det bland annat kommer att finnas konferensutrymmen, café och utställningsytor. Europas nordligaste pilgrimsled, S:t Olavsleden, får en ordentlig startpunkt när det nya pilgrimscentret öppnar i Selånger i juni. En drygt 100 år gammal lada för kor och hästar byggs om för att välkomna vandrare från hela världen.

Vi har saknat en tydlig startpunkt för S:t Olavsleden, det får vi nu i och med centret. Vi kommer att kunna svara på alla frågor pilgrimer har om resan, om boende och allt de kan uppleva på vandringen till Trondheim, säger Helene Westerlind, diakon i Selångers församling och projektsamordnare för Pilgrimscenter Selånger.

Selånger medeltida centrum
Selånger är den äldsta medeltida hamnen och var också ett administrativt centrum för hela regionen under den tiden. Det var dit vikingen Olav Haraldsson seglade in för snart 1 000 år sedan och påbörjade vandringen till Norge och Trondheim för att återta makten efter två år i landsflykt i Ryssland.

På centret kommer besökaren kunna ta del av information och utställningar om: S:t Olav, leden, Selångers historia och kultur men också få kunskap om pilgrimsvandring som livsstil, säger Helene Westerlind.


Foto/Källa; S:t Olavsleden

Informations- och kunskapscenter
Pilgrimscenter Selånger som omfattar 1 200 kvadratmeter kommer att rymma en reception, konferensutrymmen, ett café och utställningsytor. Intill huset anläggs också en medeltida trädgård. Bygget beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor och finansieras bland annat av Selångers församling, Härnösands stift, Sundsvalls kommun och förhoppningsvis via EU-medel.

I takt med att intresset för pilgrimsvandring har ökat har vi också fått in många förslag från församlingsmedlemmar om att bygga ett pilgrimscenter. Vi beslutade att satsa på det och vad kunde vara mer rätt än att placera det i Selånger, platsen där allt började, säger Helene Westerlind.

En del av centret öppnar den 17 juni i år men den stora invigningen kommer att ske 2021 då Sundsvalls stad firar 400 år.

Se även presentationen om S.t Olavsleden, här på HittaUpplevelse.se

OM S:t Olavsleden
Den medeltida pilgrimsleden S:t Olavsleden återinvigdes 2013 efter omfattande renoveringsarbete. Leden är 56,4 mil lång och går mellan Selånger utanför Sundsvall i Sverige och Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Leden sträcker sig från kust till kust, från Bottenhavet till Atlanten, genom två länder och elva kommuner.

IN English
Beautiful St. Olavsleden is Scandinavia’s answer to El Camino, through deep forests to open countryside and lakes. The Pilgrim path stretches 560 kilometer through Sweden and Norway from the Baltic Sea to the Atlantic. The path starts in Selånger, where King Olav Haraldsson stepped ashore in July 1030 after several years in exile. He marched his army to Norway, determined to convert the country to Christianity and win back the throne. The journey ended in Stiklestad, where Olav fell in battle on 29 July 1030.