Vandring i Rondane, Norge. Foto; CH – Visitnorway.com

Friluftsentusiaster från världens alla hörn reser till Norge för att semestra i den vackra naturen med fjordar, vattenfall och ståtliga berg. Kom bara ihåg att fjällvandring kan vara riktigt utmanande. Här är några goda råd som kan komma väl till pass, även för de mest rutinerade hurtbullarna. Med några enkla förberedelser och rätt utrustning är du redo för en underbar upplevelse norska fjällen!


Par dricker direkt från en älv. Foto; CH – Visitnorway.com

Kläder för alla väder
Ta alltid med regn- och vindtäta ytterkläder så att du är beredd om vädret slår om utan förvarning. Det är en bra idé att bära ull närmast kroppen, så håller du dig varm även om du blir blöt. Lämna jeansen och gymnastikskorna på hotellet; de är inte lämpliga i norska bergen. Förvara ett första hjälpen-kit nära till hands i ryggsäckens övre ficka.

Se på väderprognosen
Vädret kan slå om fort, och även om dagen börjar med sol och blå himmel kan det vara regn och blåst uppe på toppen. Lyssna alltid till den senaste väderrapporten innan du ger dig av, och prata med lokalbefolkningen. De vet ofta om det finns risk för regn och blåst, även när väderprognosen säger att det ska bli fint väder. Vi rekommenderar att du stannar i minst två dagar på varje plats, så ökar du chansen att få vandra i fint väder.

Lokal guide
Om du är nybörjare eller helt enkelt inte känner dig säker inför en viss vandringstur rekommenderar vi att du går med på en guidad vandring. En bra guide kan göra turen till en fantastisk upplevelse. Om du väljer att gå utan guide är det extra viktigt att hålla sig till de markerade vandringslederna.

Håll naturen ren
Norges natur är öppen för alla, men kom ihåg att den också är sårbar. Se till att du lämnar en plats i samma skick som du hittade den, och plocka upp skräp och annat som du tar med dig – på så sätt bidrar du till att bevara naturen för framtida generationer. Håll dig till de markerade lederna och visa respekt för växter och djur. Med våra tips nedan är du redo för äventyret!
KÄLLA; VisitNorway.com

 

Lär dig mer om fjällreglerna här

Läs mer här på VisitNorway om fjällreglerna – De gäller ju inte bara i Norge utan överallt! De kan rädda livet på dig, din familj och dina vänner med flera..