Foto/Källa; VisitNorway.com

Orkestrar, parader, folkdräkter och glass i stora lass. Norges nationaldag firas den 17:e maj med buller och bång. 

Brasilien har sin karneval och Irland har Saint Patricks Day. Norges motsvarighet är såklart 17 maj, som firas till minne av att Norges konstitution undertecknades den dagen år 1814. Dagen uppmärksammas med ett enormt pådrag som saknar motstycke i Norges festkalender. Till skillnad från länder som firar sin nationaldag med militärparader är 17 maj en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17 maj-frukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Det brukar bjudas på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.


Foto/Källa; VisitNorway.com

Sedan är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och ropar hurra! I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna. Låter det nationalistiskt? Kanske, men den fredliga, glada stämningen och barnens speciella plats i firandet gör spektaklet till ett i stort sett okontroversiellt evenemang. Det handlar mest om varmkorv och glass, tal i stan och lekar på skolorna.


Foto/Källa; VisitNorway.com

Dagen till ära är det många som passar på att visa upp sina “bunader”, Norges traditionella folkdräkter. Det finns hundratals varianter i olika färger och stilar som talar om var personen i fråga härstammar från. 1870 föreslog författaren Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev Norges nationalsång “Ja, vi elsker dette landet”, att man skulle fira dagen med en barnparad i Christiania (nu Oslo).


Foto/Källa; VisitNorway.com

Nuförtiden är barnparaderna nationaldagens största inslag. Över hela landet marscherar skolbarn på gatorna till orkestermusik och med ett överflöd av norska flaggor. Den största paraden går genom Oslo, där ungefär 100 000 personer deltar i festligheterna. Barn från ungefär 100 skolor passerar Kungliga slottet, där kungafamiljen är på plats och vinkar från balkongen. Paraden sänds på TV, såklart.

KÄLLA; VisitNorway.com