Foto: VisitNordfjord

Fred Syversen var en av världens mest kända freeride skidåkare, när han under ett åk av misstag droppade 107 meter ned för en klippkant. Han överlevde det och skidhoppet på 107 meter blev ett nytt världsrekord. Nu – tio år efter händelsen – har han utmanats till att genomföra 107 aktiviteter i regionen Nordfjord under en helg. Nu är filmen om utmaningen här.

Den norska freeridestjärnan Fred Syversen blev världsberömd när han under mycket dramatiska omständigheter satte ett spektakulärt världsrekord 2008.


Foto: VisitNordfjord

Under inspelningen av filmen ”Perfect Moment” lämnade Fred Syversen det planerade offpiståket och körde istället över en klippkant i 80 km/h och landade i snön 107 meter längre ned på berget. De som filmade från helikoptern fruktade det värsta. Men när de landade och grävde fram Syversen upptäckte de att han klarat sig undan utan större skador.

Skidhoppet på 107 meter från klippan blev ett nytt världsrekord. Vid denna tid bodde Syversen i den franska skidorten Chamonix och arbetade som professionell skidåkare. Han har sedan dess flyttat hem till Norge, där han bor i Nordfjordregionen, som ligger nordost om Bergen i norska fjordlandskapet.


Foto: VisitNordfjord

10-årsjubileum
Med anledning av det världsberömda hoppets 10-årsdag utmanades Syversen. Under en helg var han tvungen att testa 107 olika aktiviteter i Nordfjord – för var och en av de 107 meter som hans klipphopp var på. Fred Syversens helg spelades in på film och de 107 aktiviteterna representerar natur, kultur, mat och andra upplevelser – de visar det stora utbudet av attraktioner som Nordfjord erbjuder besökare. Bland aktiviteterna finns segling, mountainbike, vyer, museer, vattenfall, fiske, kajakpaddling, dykning och mycket mer. Fred Syversen lyckades med alla 107 utmaningar samma helg, men han skulle inte rekommendera turister att försöka sig på samma sak.


Foto: VisitNordfjord

– ”Även om aktiviteterna i Nordfjord ligger inom räckhåll, rekommenderar jag andra att spendera längre tid här. 107 upplevelser på en enda helg var ett experiment, medan en resa hit ska vara ett nöje”, säger han.

Läs mer om Nordfjord här

OM
VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.