Foto; Terje Borud – Visitnorway.com

Nästa år uppmärksammas Oslo som en grön stad. Den norska huvudstaden får då ta emot priset som Europas miljöhuvudstad. Oslo utmärker sig globalt för sina hållbara satsningar och är världens mest elektriskt drivna huvudstad. Nästa år ska 70 batteribussar tas i trafik i stadens kollektivtrafik och i med detta får Oslo den största flottan av elbussar i någon nordisk stad.

Utmärkelsen Europas miljöhuvudstad instiftades av Europeiska kommissionen för att uppmuntra en hållbar utveckling i Europas städer. Priset tillkännages årligen sedan 2010. Det första året fick Stockholm äran, med Köpenhamn som följde 2014. Nästa år kommer Norge att ansluta sig till sina gröna skandinaviska grannar.

Oslo topprankades i åtta kategorier

Oslo konkurrerade om priset med 13 andra städer, bland annat Lissabon i Portugal, Lahtis i Finland och Tallinn i Estland. Det gör utmärkelsen ännu mer prestigefylld, säger Marianne Alfsen, kommunikationschef vid Oslo European Green Capital 2019.

Det faktum att titeln inte utnämns men är förvärvad – till skillnad från de europeiska kulturhuvudstäderna – gör smaken av det ännu sötare, säger Alfsen till Visit Norge.

Juryn uppmärksammar Oslos stadsplanering, med klimat och miljö som röd tråd i stadens politik, från folkhälsa till integration.

Priset är ett erkännande av vad Oslo har uppnått som stad. Kandidaterna bedömdes utifrån områden som klimatpolitik, luft- och vattenkvalitet, grön innovation, kollektivtrafik, biologisk mångfald och friluftsliv. Oslo rankades högst i åtta av tolv kategorier, säger Alfsen.


Foto; Terje Borud – Visitnorway.com

Utmärker sig globalt

Med denna utmärkelse förbinder sig Oslo till att arbeta ännu hårdare för ett hållbart liv för sina invånare och besökare. Men huvudstaden utmärker sig redan globalt inom ett antal specifika områden.

Oslo är redan världens mest elektriskt drivna huvudstad. Det finns inga större städer där det finns fler elbilar på gatorna, i förhållande till befolkningen. Hemtjänsten använder elcyklar och nästa år kommer 70 nya elbussar att läggas till i stadens kollektivtrafik.

Rollen som grön huvudstad handlar mycket om att inspirera och samarbeta med de andra stora europeiska städerna.
Vi satsar på att vara en förebild för andra städer 2019. Vi delar våra erfarenheter och lösningar för hur vi skapar livskraftiga städer. Vi ska belysa människor och grupper som skapar ett bättre stadsliv genom ansträngningar och kreativitet. Vi bjuder in resten av Europa till att fundera och planera för hur vi går vidare in i framtiden.

Mer Information:

Visitoslo Green Capital
Oslo kommun – Green Capital