Kärlek och kändisskap i topp när svenska ungdomar får drömma om framtidens upplevelser!

Unga vuxna i Sverige drömmer om att träffa en partner, få en fast anställning – och att bli influencers. Det visar resultatet från en nordisk undersökning som kartlagt vilka ”firsts” som nordiska ungdomar har upplevt och hoppas få uppleva. Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Canon.

Det finns en första gång för allting. Första gången du flyttade hemifrån, första gången du backpackade eller första gången du surfade. Men när unga vuxna i Sverige får chansen att drömma om framtiden handlar det mer om vardagliga saker. Den största andelen ungdomar har förhoppningar om att träffa en partner (25 procent) tätt följt av att få en fast anställning (22 procent) och att ta körkort (21 procent). På fjärde plats bland svenska ungdomars drömmar kommer, kanske något överraskande, att börja tjäna pengar på sina sociala medier (20 procent). Förhoppningarna om att bli influencer är något som särskiljer unga vuxna i Sverige från våra nordiska grannar. Genomsnittet för övriga länder i undersökningen är 11 procent.

Det överraskar oss inte att unga drömmer om en karriär på sociala medier. Fotointresset är större än någonsin och vi har själva sett bevis på ungas kreativitet då hundratals ungdomar just nu delar sina första upplevelser på Instagram under #rentacanon och det är fantastiska bilder. Vi har också gott om duktiga influencers i Sverige som inspirerar många unga, säger Helen Iwefors Häggblom kommunikationschef på Canon Svenska.
Resultatet i undersökningen sätter också ord på de bilder som delas under #rentacanon – en del i Canons nordiska sommarkampanj ”Bring your firsts to life”, som vill inspirera unga att uppleva nya saker för första gången. För att fånga upplevelserna lånar Canon under sommaren också ut sin senaste kompakta systemkamera EOS M50.

Pessimism och skilda förväntningar bland män och kvinnor
Nära hälften (47 procent) av de tillfrågade i Sverige tror dock inte att de kommer uppleva någon av de saker de drömmer om under det kommande året. Istället är det mer vardagliga saker som toppar listan över vad man tror sig få uppleva. Exempelvis tror 14 procent att de kommer att ta körkort under det kommande året.

Kvinnor har generellt en ljusare syn på framtiden än männen i undersökningen. De tillfrågade kvinnorna tror bland annat i högre utsträckning att de kommer komma in på sin drömutbildning, 7 procent jämfört med 1 procent bland männen. 13 procent av kvinnorna tror också att de kommer få en fast anställning, vilket enbart 7 procent av männen tror att de kommer få uppleva under det kommande året.

Ungdomsexperten Sofia Rasmussen, bland annat aktuell med rapporten Ungdomsfokus 2018, känner igen resultatet från tidigare studier.

Att unga i alla fyra länder först och främst drömmer om en partner och ett fast jobb under det kommande året, förstärker bilden av en trygghets- och familjeorienterad ungdomsgeneration, en bild som även framkommer av andra studier. Samtidigt som unga vill ha stabilitet på hemmaplan vill de dock också upptäcka världen, t.ex. vill var femte ung norrman bo utomlands för första gången under det kommande året och många unga finnar vill backpacka, säger Sofia Rasmussen analytiker och ungdomsexpert på Rasmussen Analys.

Det här drömmer unga vuxna i Sverige om:

Kvinnor
1. Få en fast anställning 24%
2. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram 22%
3. Bli gravid/skaffa barn 21%
4. Träffa en partner 20%
5. Ta körkort 20%

Män
1. Träffa en partner 30%
2. Ta körkort 22%
3. Få en fast anställning 21%
4. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram 18%
5. Backpacka 14%

Och det här tror unga vuxna i Sverige att de kommer uppleva det närmaste året:

Kvinnor
1. Få en fast anställning 13%
2. Ta körkort 12%
3. Träffa en partner 9%
4. Bli gravid/skaffa barn 7%
5. Komma in på min drömutbildning 7%

Män
1. Ta körkort 16%
2. Träffa en partner 13%
3. Få en fast anställning 7%
4. Skaffa en första egen bostad 7%
5. Backpacka 6%

Det här drömmer unga vuxna i Norge om:

Kvinnor
1. Träffa en partner 34%
2. Få en fast anställning 24%
3. Ta körkort 26%
4. Bo utomlands en längre period 25%
5. Backpacka 20%

Män
1. Få en fast anställning 25%
2. Träffa en partner 24%
3. Ta körkort 22%
4. Bo utomlands en längre period 17%
5. Backpacka 17%

Det här drömmer unga vuxna i Danmark om:

Kvinnor
1. Träffa en partner 18%
2. Backpacka 13%
3. Gifta mig 13%
4. Få en fast anställning 13%
5. Bo utomlands en längre period 12%

Män
1. Bo utomlands en längre period 13%
2. Få en fast anställning 10%
3. Träffa en partner 10%
4. Gifta mig 9%
5. Backpacka 7%

Om företaget Canon

Canon Svenska AB marknadsför och säljer Canons branschledande produkter och lösningar på den svenska marknaden. Försäljningen av företagsprodukter och tjänster sker både genom franchisingkedjan Canon Business Center och fristående återförsäljare. Företaget marknadsför och säljer också konsumentprodukter inom bildhantering genom rikstäckande kedjor, distributörer och enskilda fackhandlare.Canon tillhandahåller också digitala tjänster för lagring av bilder (Irista) och delning av bilder (Lifecake).Canon Svenska har 380 anställda och omsätter ca 1.7 miljarder kronor. Canon Svenska är en del i den världsomspännande koncernen Canon Inc. som omsätter ca 280 miljarder och har 190 000 anställda – varav 19 000 i Europa. Canon är ett av världens mest forskningsintensiva företag och under 2016 lämnades 3 665 patent in, vilket är flest bland alla japanska företag. Canons filosofi, Kyosei, är att arbeta tillsammans för allas bästa. Där ingår Canons miljöarbete som syftar både till att minska den egna miljöpåverkan och att hjälpa kunderna minska sin miljöpåverkan genom rätt val av produkter.
Mer information om Canon finns på www.canon.se.