En del av Nordirlands kultur

Street art, gatukonst, och muralmålningar spelar stor roll i Nordirländsk kultur. Många av målningarna berättar historien om den 35 år långa konflikten känd som ”The Troubles”, medan andra berättar om historiska händelser så som byggandet av Titanic i Belfasts skeppsvarv. Målningarna återger även den moderna kulturen och samhället på Nordirland, samtidigt som de utgör ett tydligt exempel på lokal, konstnärlig talang.

Belfast

Under den stora konflikten på Irland använde båda sidor muren som målarduk för att återge sin historia. De fascinerande bilderna är ett dokument över vår nutidshistoria, visad genom ögonen på de personer som upplevde den. I dagsläget kan besökare välja mellan en uppsjö av guidade rundvandringar för att med egna ögon se de berömda muralmålningarna.

Belfast Mural Tours

www.belfastmuraltours.com

NI Black Taxi Tours

www.niblacktaxitours.com

Belfast Street Art Tour

www.seedheadarts.com/#/street-art-walking-tour

 

Derry~Londonderry

Det välkända Peoples Gallery återfinns i området Bogside i Derry~Londonderry, Nordirland. Galleriets tolv stora muralmålningar är sedan länge stadens främsta turistattraktion. Konstnärerna bakom målningarna är socialister och visar den människorna bakom Derry~Londonderrys historia.

Derry City Walking Tours

www.derrycitytours.com

Walk & Talk Tours

www.bogsideartists.com