Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertegård

Visit Fjällen har tagit fram 7 anledningar att besöka fjällen på sensommaren och hösten när färgerna fullkomligt exploderar och markerna är fulla av bär och svamp. På sajten bjuder vi dessutom på fler tips inför resan!

1. Höstlov i fjällen. Veckan fylls med aktiviteter för både barn- och vuxna. Många fjälldestinationer satsar för fullt för att locka höstlovsfirare till sig. Det innebär fullspäckade aktivitetsscheman.
Tips: Besök exempelvis Vemdalen där de har mässan Lodge & Lya och mängder av aktiviteter under höstlovet. Även Åre och Fundasfjällen med flera har aktiviteter under höstlovet.

2. Skogens guld. Det är nu du har chans att hitta skogens guld, hjortron! Men i skogen kan du också hitta gott om blåbär, lingon och svamp på sina håll.

3. Fjällvandring. Vare sig du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare så är det nu på sensommaren och hösten ett ypperligt tillfälle för en tur på fjället. Färgerna i naturen visar upp en fantastisk palett. Tips: Även om det kan vara varmt och härligt på dagarna så blir det ofta kallt på nätterna. Om du vandrar uppe på fjällen där det ofta blåser slipper du myggen.


Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertegård

4. Trailrunning. Som Visit fjällen rapporterat om tidigare är trailrunningtrenden glödhet. Allt fler har upptäckt charmen med att springa på fjället och fler och fler väljer att anta utmaningen att springa ett fjällmaraton.

5. Fjällridning. Att uppleva fjällen från hästryggen är något alldeles speciellt. Många anläggningar erbjuder både kortare dagsturer och längre alternativ med övernattningar.
Här kan du läsa mer om ridning i fjällen

6. Mathantverk. Fjällvärlden är vida känd för sitt mathantverk. Här hittar du många lokala småskaliga matproducenter som skapar ljuvliga smaker av råvaror av bästa kvalitet.
Tips: Besök Klövsjö Höstmarknad den 23 september eller Skördefest Jämtland Härjedalen den 3 september.


Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertegård

7. Fiske. På hösten slår fiskarna ofta i fjällsjöarna. Att fiska gädda har blivit allt populärare. Det är prestige i att fånga den största, har du vad som krävs för att fånga en gammelgädda?

Läs mer och boka din fjällsemester på visitfjällen.se