Även om man ju nu inte precis tänker gå och stirra i sin mobil på fjällturen är det ju smart att ha den med för säkerhets skull och för att man kan fylla den med en massa fin information. Nu finns det ju inte täckning överallt i fjällvärlden men gps:en fungerar och det du laddar ner innan fjällturen kan du använda. Sedan är det ju smart att ta med extraladdare för två gånger, solcellsladdare och ett extrabatteri så du klarar dig till nästa laddningsställe och eluttag. För den skull mobilen ändå tar slut, eller ännu värre, går sönder, ta med vanlig karta och kompass.

Här lite bra tips på appar du kan ladda ner:

– maps.me – Suverän karttjänst.
STF i fjällen – Svenska turistföreningens app har information som gästerna behöver under såväl sommar som vinter för att på bästa sätt upptäcka äventyr i fjällen. Information om över 600 etapper, dess avstånd, tid att vandra eller skida, höjdmeter, vilka kartor som gäller och därtill en tydlig turbeskrivning på själva turen. Dessutom en massa fakta om STFs fjällstugor och fjällstationer.
– ut.no turguide – Norska turistföreningens app är ett bra val om du har tänkt dig vandra i den Norska vackra fjällvärlden.
– Fjällsäkerhetsappen – Här kan du lämna meddelanden om var du är och planerad färdväg till både fjällräddningen och dina vänner. Finns även en fjällkarta och möjlighet att skicka din position till 112 i en nödsituation.
– Fjällkarta offline – Innehåller Lantmäteriets fjällkarta som laddas ner när du hämtar appen första gången. Mät avstånd genom att rita med fingret på skärmen, titta genom kameran och få namn på platser i närheten. Appen har även en inbyggd kompass. Tyvärr finns inte denna app för Android..
– Tåg & Buss – Åker du kollektivt kan du ladda ner appar från SJ, NSB (Norska Tåg) och lokala bussbolag.