Sen i januari i år har Greenpeace kämpat mot det skadliga krillfisket kring Antarktis hav. Med hjälp av 1.7 miljoner människor, samt det nyligen tillkomna stödet av en majoritet av krillfiskeföretag, har nu stödet för att skydda Antarktis ökat lavinartat. Det här fantastiska meddelandet innebär att nästan alla företag som är aktiva i Antarktis kommer att sluta fiska inom stora områden runt om den antarktiska halvön. Detta inkluderar även buffertzoner runt kritiska häckningsområden för att skydda öns unika djurliv.

– ”En snöbollseffekt har skapats kring skyddet av Antarktis hav och djurliv. Privatpersoner över hela världen har fått sällskap av forskare, regeringar, artister och nu till och med från fiskeföretagen i Antarktis. Det är ett modigt och progressivt steg som tagits från de här företagen. Självklart hoppas vi att resten av krillindustrin kommer ikapp inom kort”, säger Frida Bengtsson, Global projektledare för kampanjen Protect the Antarctic.

Att just krillföretag stödjer kampanjen är extra viktigt, då krill är basfödan för bland annat valar och pingviner, vilket gör krillen avgörande för det antarktiska ekosystemet. Krillföretagen har också åtagit sig att stödja forskningen samt de politiska processerna för skapandet av ett nätverka av storskaliga havsreservat i Antarktis. Det inkluderar även de områden som företagen idag själva är aktiva i. Alla företag är medlemmar i Association of Responsible Krill harvesting companies (ARK) och motsvarar 85 procent av det antarktiska krillfisket.

Greenpeace ser detta som ett steg närmare ett utökat skydd för Antarktis. Tack vare Greenpeace supporters har man kunnat sätta press på företagen vilket nu har lett till en stor vinst för Greenpeace´s blå planet!