Det här bör du tänka på för att vara säker! 

Många svenskar är på väg på utlandssemester och de flesta tar också med sig mobiltelefonen. Men det finns några saker att tänka på om du vill skydda mobiltelefonen eller datorn mot intrång när du befinner dig i utlandet. Erik Henriksson på Akamai berättar mer.

I dag tar de flesta med sig sina mobiltelefoner och surfplattor på utlandsresan. Sommaren 2018 är inget undantag. Här är några saker du bör tänka på för att hålla en god cybersäkerhet under semestern;

1. Kolla med din mobiltelefonoperatör vilka förutsättningar som gäller just ditt abonnemang. Även om du har fri roaming inom EU kan det finnas avgränsningar som är bra att känna till. Kanske är det till och med bättre att köpa ett lokalt SIM-kort om du ska stanna under en längre tid eller konsumera streaming över mobilnätet.

2. Se till att alla enheter har pinkod eller lösenord, undvik att använda samma lösen på alla enheter.

3. Aktivera säkerhetsfunktionerna som är inbyggda i mobilen, som fingeravtrycksigenkänning och automatisk låsning av mobilen när du inte använder den. Se till att du kan spåra telefonen på distans om du skulle förlora den påslagen. Slå på två-faktors-autentisering för alla viktiga konton, inklusive e-post och sociala medier.

4. Ladda inte ned inofficiella appar, oavsett vilket land du befinner dig i. Håll dig till AppStore eller Google play för att undvika att få in applikationer som tar över din mobil.

5. Se till att alla dina appar är uppdaterade, både i mobilen och i datorn.

6. Om du tar med en bärbar dator på resan, kontrollera att du har antivirusprogram installerat, uppdaterat och att det är påslaget.

7. Säkerhetskopiera dina foton och din viktigaste information innan du reser. Om ditt mobilabonnemang tillåter, aktivera automatisk säkerhetskopiering så behöver du inte oroa dig om olyckan skulle vara framme. Glöm inte att kontrollera att du kan nå säkerhetskopierade bilder från en annan enhet.

8. Tänk två gånger vilken information du kan dela när du använder publika Wi-Fi-anslutningar, eftersom de kanske inte är helt säkra. VPN är ingen garanti

9. Som alltid gäller att endast genomföra transaktioner på säkra webbsidor, det ska vara https och inte http, det där S:et indikerar secure. Kontrollera även certifikatet på webbsidan, så att du verkligen är på rätt sida och att det inte är en kopia som bara vill fånga ditt konto.

10. Var försiktig med att använda din internetbank utomlands. Att ansluta över mobilen och 3G/4G är ofta mer säkert än att förlita sig på gratis WIFI där du aldrig vet vem som lyssnar på din trafik.

11. Dela inte din telefon eller laptop med någon.

Av Erik Henriksson, kundansvarig på Akamai Sverige