Molly Malone. Foto/Källa; Pixabay.com

Dublins projekt Talking Statues har nått berömda Molly Malone

Hennes röst kommer att höras över gatorna i Dublin; Molly Malone-statyn blir det senaste tillskottet av talande statyer som berikar Dublin. Berättelsen om Molly Malone är legendarisk. I den statystående Mollys berättelse är tidsperspektivet bredare och når nutid. Hennes prisvinnande monolog är skriven av Michaela McMahon, en amerikanska som studerade i Irland. För rösten står den irländska skådespelerskan och sångerskan Maria Doyle Kennedy.


Molly Malone. Foto/Källa; Pixabay.com

Niall Ring, Lord Mayor (borgmästare) i Dublin:

”Molly Malone är en av våra mest ikoniska historiska gestalter, och hon är tätt sammanvävd med vår stad. Hennes kamp, hennes umbäranden och hennes uthållighet är världsberömda. Och nu, för första gången på mer 300 år, kommer Dublinbor och -besökare att återigen kunna höra hennes röst klinga på våra gator.”

Projektet Talking Statues i Dublin omfattar f.n. elva statyer spridda över staden. På färgstarka plattor finns QR-koder och webbadresser som passerande uppmanas att använda med sin smarta telefon. De som gör så får ett samtal tillbaka från välkända artister som Ruth Negga, Peter Coonan och Brendan O’Carroll. De reciterar då en specialskriven monolog som ger röst åt den aktuella statyn. Monologerna är skrivna av ansedda författare och är berättelser som levandegör statyerna och Dublin.