Den 14:e upplagan av KIA Fjällmaraton är över och norrmannen Jo Forseth Indgaard och Fanny Borgström från Team Salomon och Duved vann stort i herr- respektive damklassen.

Indgaard är främst orienterare och trivdes på den tuffa och tekniska banan. Han gick i mål på 3:40:30 och såg stark ut på upploppet. Det var första gången han sprang Kia Fjällmaraton och hans spontana reaktion var att han tyckte att täten stack iväg som tokar uppför Ottfjället vilket också syntes på tiderna från toppen där han låg två minuter och elva sekunder efter Andreas Svanebo. Länge var det Svanebo som ledde men på toppen av Välliste stod det klart att Indgaard hade gått om och dessutom utökat sin ledning med fyra minuter och 30 sekunder.

Andraplatsen såg ut att bli Svanebos men i utförslöpan nedför Välliste var Ockelbomaffian med Johan Lantz och Elov Olsson otroligt snabba och gick om. In på målsträckan var det enormt jämnt mellan dessa och till slut vann Lantz med cirka 10 meter tillgodo.

Fanny Borgström vann stort på tiden 4:09:00 med en marginal på 18 minuter och 34 sekunder till tvåan Jejje Asp Vivo Barefoot/Åre. Fanny hade greppet under hela loppet och från och med Nordbottnen så utökade hon stadigt ledningen. Under segerintervjun stod hon och åt hjortron från vinnarkransen samtidigt som hon meddelade att det var otroligt härligt att vinna fjälloppens fjällopp.

Samtidigt som Kia Fjällmaraton avgjordes också Ulvang Kvartsmaraton som går från Edsåsdalen, över Välliste och sedan ner till målet i Trillevallen. Det är 13,5 kilometer och 600 höjdmeter som ska avverkas vilket är ett perfekt lopp för de som vill testa på fjällöpning. Herrklassen vanns av Jesper Lundberg på tiden 1:00:55 och damklassen togs hem av Erika Borgström på tiden 1:13:05. Därmed lyckades systrarna Borgström vinna var sitt sitt lopp denna dag.

Duo-klassen vanns av Sweden Runners, Josephine Falkenberg Olsson och Sebastian Sundberg på tiden 5:16:12.

Under veckan har Elov Olsson Ockelbo SK/Scott Running sprungit alla loppen och har dessutom gjort en rad imponerande resultat; Välliste Runt – 3:a, Salomon 27K – 6:a, PP Vertical K – 12:a, Copper Trail 7K 4:a. Sist men inte minst avslutande han storstilat med en tredjeplats på Kia Fjällmaraton. Det är få som har kapacitet att matcha den sviten.

KIA Fjällmaratonveckan 2018 är över och det är cirka 3000 personer som har deltagit i de åtta olika loppen mellan den 28 juli och den 4 augusti. Nu är det ett år kvar (minus 7 dagar) till nästa års vecka som av många svenska löpare klassas som årets höjdpunkt.

 

En utmaning för kroppen och en hälsoresa för själen.
En utmaning för kroppen och en hälsoresa för själen. Fjällmaraton som numera består av en hel vecka med olika lopp lockar stora och små, gamla och unga till Sveriges vackra fjällvärld. Fjällmaraton vill få fler att upptäcka glädjen i att röra sig på fjället. Samtidigt som utmaningar för elitmotionären skapas är den grundläggande ambitionen att alla ska kunna vara med. Därför innehåller varje arrangemang utmaningar lämpliga för såväl nybörjare som motionärer och elit. Fjällmaraton Årefjällen består numera av en hel vecka med åtta olika lopp lockar stora och små, gamla och unga till Jämtlands vackra fjällvärld. Fjällmaraton Bydalsfjällen bjuder på två olika distanser 22 & 50 K