Foto; Alexander Waltner

Alexander Waltner är en ung man, en heltidsresenär med en stor passion för att utforska världen och träffa nya kulturer samt natur, djur och fotografering. Han driver den mycket resinspirerande hemsidan och bloggen, Swedish Nomad, med en otrolig massa tips på resdestinationer som han själv besökt. Vidare får vi bra tips på prylar att ha med på resorna. Tips på att finna billiga biljetter oavsett destination, bra tips på att spara pengar, de bästa hotellsajterna och tips på den ultimata packlistan. Han är också en duktig fotograf så vi får här nedan många bra råd på hur vi kan ta bättre semesterbilder. Och det vill vi ju alla eller hur? De blir ju minnen för livet! Tusen tack för alla bra tips, Alexander, och tack för din fina bild. Välkommen till HittaUpplevelse.se  som gästbloggare!

De flesta av oss har idag en fullt fungerande kamera eller smartphone som kan ta bra bilder. Men det är långt ifrån alla foton som blir så bra som man vill, och det är många semesterbilder som blir ”sådär” eller ”helt okej”. Känner du igen dig? Ingen fara, här är 5 tips som kommer att förbättra dina semesterbilder och göra dig till den som fyller Facebookflödet och Instagram med fantastiska bilder.

Gå upp tidigt eller fota vid solnedgång
Går du upp tidigt har du oftast platsen för dig själv samtidigt som ljuset är bra för fotografering. Timmen vid soluppgång kallas för ”golden hour” och inträffar även en gång till senare under dagen i samband med solnedgången. Det finns undantag då man vill ha människor med i sin bild, exempelvis i en livlig stadsbild. Men när man fotograferar semesterbilder vill man helst undvika att få med andra personer som viftar med sina selfie sticks och folk i allmänhet. På morgonen har du oftast platsen för dig själv. Vid solnedgång kan det vara en del personer, men de flesta är antingen på hotellet eller äter. Undvik timmarna mellan 10-14 vid sevärdheter då alla guidade turer befinner sig där.

Komposition

Det finns tre huvudingredienser för att ta fantastiska bilder. Dessa är komposition, ljus och att man har koll på kamerainställningarna och fotar i manuellt läge. Komposition innebär hur bilden är uppbyggd och vart ens objekt och modell är placerad. Det finns många kompositionstekniker att använda sig av, men två av de vanligaste är tredjedelsregeln ”rule of thirds” och ledande linjer. Tredjedelsregeln innebär att man delar upp bildytan i 9 lika stora rutor. Sedan placerar man sitt motiv/objekt där linjerna möter varandra. Detta är en välbeprövad teknik som kommer att ge dig intressantare och levande bilder. Ledande linjer innebär att man använder sig av något som leder blicken vidare in i bilden, exempelvis en trappa eller stig/väg.

Använd inte digital zoom

Anledningen till att man använder zoom är oftast på grund av lathet, eller att man inte har möjlighet att ta sig dit. Om det verkligen inte är möjligt att komma närmre, så får man nöja sig med en bild av sämre kvalite med zoom. Men annars bör du alltid komma så nära du bara kan. Har du optisk zoom går det bra. Men undvik att använda zoomfunktionen ifall det är digital zoom.

Förgrund, bakgrund och symboliska detaljer

Inkludera något intressant i förgrunden, exempelvis om du fotograferar ett landskap kan man inkludera blommor för att liva upp bilden. Likadant kan man inkludera dramatiska bakgrunder som berg. Fotograferar man en gata, kan man inkludera en skylt eller något som symboliserar just den platsen. I London kan man till exempel ta med en röd telefonkiosk eller en röd dubbeldäckare. Då går tankarna direkt mot London bilden blir mer levande.

Gör research och titta på andras bilder
Precis som med mycket annat i livet så kan man låta sig inspireras av andra. Chansen att någon har varit dit du åker är stor, och troligtvis är det någon som har tagit en bra bild. Sök på Google och andra bildsajter som Flickr och se hur, vad och var andra har fotograferat. Att göra research innebär också att man tittar upp hur solen står sig gentemot det du vill fotografera. Varför? Jo, för att ljuset är en nyckel till bättre bilder och beroende på var solen befinner sig kommer bildresultatet att bli annorlunda. Exempelvis kommer du att få ett skarpt ljus när solen står i Zenith och det kan lätt bli starka kontraster mellan ställen där solens ljus når och där det är skugga. Under Golden hour är ljuset mjukare och varmare, vilket ofta ger en härlig känsla. Speciellt när man fotograferar familjebilder på stranden.

Sammanfattning
Att fotografera är en konst i sig själv och det krävs både tålamod och vilja för att bemästra. Är du intresserad av fler fototips så hittar du det här. Testa dessa tips på din nästa resa så kommer du garanterat att komma hem med bättre bilder. Det är kul att fotografera när man märker att bildresultatet blir bättre och det är roligare att titta tillbaka på bra och livfulla bilder.
Och kom ihåg, övning ger färdighet!

Facebook
Alexander finns även på facebook där han också ger oss restips med mera..