Har du länge drömt om soldränkta palmstränder eller en glammig lyxweekend i New York men har inte lyckats spara ihop till reskassan? Antingen kan du välja att fortsätta spara tills budgeten räcker eller så kan du ansöka om ett privatlån för att finansiera din drömresa. Det bästa är utan tvekan en kombination av båda men har du kommit så långt så att du faktiskt överväger att ta ett lån har vi några smarta tips som kan hjälpa dig på vägen.

Semesterlån eller reselån
Vare sig det är ett fullt semesterlån eller ett mindre reselån för att betala av familjens flygbiljetter så finns det många långivare som erbjuder just den här typen av lån. Ett exempel är Forex som erbjuder semesterlån för att finansiera sista minuten resor. Vill du boka drömresan bara någon vecka i förväg för att du hittat ett riktigt pangerbjudande är det inte säkert att pengarna finns på kontot. Istället för att missa chansen kan du alltså snabbt och säkert finansiera resan med ett privatlån.

Vad är ett semesterlån?
Ett semesterlån är i princip samma sak som ett snabblån utan säkerhet. Det betyder i praktiken att du kan hitta ett semesterlån hos alla banker och kreditbolag på marknaden utan att de nödvändigtvis marknadsför lånet som ett semesterlån.

Välj rätt semesterlån
Det viktiga att tänka på innan du fyller i låneformuläret är att välja ett lån med schyssta villkor och en återbetalningsplan som passar just din privatekonomi. För att lånet inte ska bli dyrare än du tänkt dig är det bra om du först ser över dina månadskostnader. Använd gärna en lånekalkyl till detta. På nätet finns många olika slags lånekalkylatorer som hjälper dig att räkna fram hur mycket pengar du behöver för att klara av månadsbetalningen av ditt lån.

Res smart, låna ännu smartare
Det finns en del att tänka på när man ska ut och resa. En viktig sak är förstås reseförsäkringen. En privat reseförsäkring kan kosta många slantar men i de flesta fall behövs den inte alls. Oftast ingår en reseförsäkring i din vanliga hemförsäkring och den kan täcka upp till 90 semesterdagar utomlands. Även bank- och kreditkorten har en mindre reseförsäkring som ersätter de kostnader som kan uppstå i samband med att flyget ställs in eller om resväskan kommer bort.

Det kan alltså vara en bra idé att se över vad du behöver låna till. I bästa fall kanske du kommer fram till att du faktiskt inte behöver låna så mycket pengar som du trott.

Var finns det bästa semesterlånet?
Ansök aldrig om lån utan att först ta reda på vilka villkor som gäller. Vissa långivare är mindre bra på att tillhandahålla alla uppgifter om räntor och avgifter som man behöver för att kunna fatta ett smart lånebeslut. En klok idé är därför att ta hjälp av en jämförelsetjänst. Då sparar du både tid och energi på att behöva leta fram all information själv.

En populär tjänst är Lanautankreditupplysning.se där du kan jämföra 36 semesterlån utan UC och snabbt hitta fram till det lån som passar dig bäst. Lanautankreditupplysning.se jämför lån från en rad ledande kreditbolag, däribland Risicum, EasyCredit, Ferratum och Klara Lån. Du kan alltså på bara ett par minuter få reda på vilket semesterlån som lämpar sig bäst för dig och dina behov, helt kostnadsfritt.