Foto: Göran Billesson

Sommaren 2018 kändes som ett enda långt högtryck längs Göta kanal. Antalet fritidsbåtar på Göta kanal ökar för tredje året i rad. Säsongen 2018 kan hittills sammanfattas som ett enda långt högtryck, och flera av entreprenörerna längs kanalen vittnar om högsäsongskänsla flera månader i rad.

Besöksmålet Göta kanal lockar årligen cirka 3 miljoner besökare och har länge sett en positiv utveckling av antalet turister som kommer landvägen. Även antalet fritidsbåtar fortsätter att öka och har i år ökat med 2 %. Den kundundersökning som genomförts visar också på att nöjdheten ligger i topp, 4,6 på en femgradig skala.

– ”Det är oerhört glädjande att antalet fritidsbåtsbesökare på Göta kanal utvecklas positivt. Det ger oss ytterligare vind i seglen och bekräftar att vi håller rätt kurs i vår verksamhet”, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.


Foto/Källa; Göta Kanal

Totalt kom fritidsbåtar till Göta kanal från 13 olika länder 2018. En kundgrupp som är liten i antal men ändå sticker ut är de brittiska fritidsbåtarna. Efter att tv-serien Great Canal Journeys sändes på brittiska Channel 4 märktes ett tydligt ökat intresse för Göta kanal. Den här sommaren har två stora tyska film- och tv-produktioner besökt kanalen, något som troligtvis kommer märkas av kommande säsonger.

– ”Britterna är inte så många, men vi har ändå sett att de ökat tredubbelt i antal den här säsongen. Därför ser vi mycket fram emot att se vad de här tyska produktionerna kan ge, säger Magnus Hollwin”, ny marknadschef på Göta kanalbolag.

Företagarna längs med kanalen berättar om en stark försommar som övergick i vad som beskrivs som den bästa sommaren någonsin, i alla fall vädermässigt. Värmen har dock gjort att många besökare hållit sig borta från aktiviteter under dagtid, till förmån för bad och rekreation i skuggan. Den stora torka som drabbat Sverige under sommaren är dock inget som påverkat Göta kanal den här säsongen.

– ”Vi har kunnat hålla vår garanterade vattennivå trots den extremt varma sommaren. De stora passagerarbåtarna som hade problem förra året har i år kunnat gå utan problem. Rederierna säger dessutom att de haft en riktigt bra säsong i år”, säger Roger Altsäter.

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Göta kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar. Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater.

Farleden Göta kanal är öppen maj-september.