Foto; Magnus Dovallius

300 miljoner har investerats i Stöten i Sälen inför kommande säsong

Nu rustar Stöten i Sälen för ytterligare en succésäsong: En ny nedfart som blir Dalarnas- och Sälens längsta. Totalt 800 fler bäddar. Flera satsningar i familjeområdet vid Soltorget och sist men inte minst – en nybyggd skilodge! Det här är bara några av alla de nyheter Stöten i Sälen presenterar inför säsongen 2018/2019.

– ”Vi gör allt för att möta den ökade efterfrågan men samtidigt också rusta inför öppningen av Scandinavian Mountains Airport nästa år”, säger Stöten i Sälens vd Johan Thorn.

Det går allt annat än utför för Stöten i Sälen. Efter fjolårets rekordsäsong vässar man nu erbjudandet ytterligare genom en rad satsningar; en totalinvestering om 300 miljoner kronor.

Stötens vd Johan Thorn vågar vara rejält positiv inför säsongen 2018/2019:
– ”Allt pekar emot på att detta kommer att bli en kanonsäsong för oss! Förra året var rekord för oss, och redan nu ligger vi hela 20 procent bättre till än vad vi gjorde förra året vid den här tiden. Våra storsatsningar de senaste åren har gett frukt, och antalet gäster ökar för varje år. För att möta den efterfrågan har vi nu, bland mycket annat, gjort utrymme för ytterligare 800 gäster”.

Men det är inte enbart inför kommande säsong man satsar.
– ”Vi bygger långsiktigt. Nästa år, i december 2019, öppnar Scandinavian Mountains Airport endast 15 minuters resväg ifrån Stöten. Det kommer att innebära en högre tillströmning av gäster hit. Det måste vi kunna möta upp med alltifrån tillfredställande boenden, ett brett och komplett serviceutbud och sist men inte minst – fortsätta att leverera Sälens bästa skidåkning”, säger Johan Thorn.

I övrigt sker årets största satsningar i själva anläggningen, kring området Soltorget, som är omåttligt populärt bland både barnfamiljer och de som gillar att cruisa ner i gröna och blå långa nedfarter med vidsträckt utsikt över fjället. Här finns även snäll och säker offpist som många skid- och snowboardåkare uppskattar.

Satsningarna som görs kring Soltorget är helt enkelt ett led i att tillmötesgå den stora efterfrågan vi ser ökar för varje år, att åka och vistas kring Soltorget. Vi gör plats för fler, säger Johan Thorn.

Sälens längsta nedfart!
När säsongen inleds i Stöten i mitten av december 2018, sker också en premiär för vad som nu blir Sälens längsta nedfart.

– ”Det blir en 3060 meter lång backe med grön lutning som man når via Vargy Express, Dalarnas- och Sälens längsta och snabbaste 6-stolslift som var en av de största nyheterna förrförra säsongen”, berättar Stötens driftchef Peter Myrvang.

Den nya nedfarten utgår ifrån fjällets topp och slingrar sig ner igenom skogspartier i varierande terräng och leder sedan in och avslutas i en befintlig nedfart: Mormors Störtlopp, som är en av Stötens populäraste nedfarter i familjeområdet vid Soltorget.


Foto/Källa; Reintz Produktion

Nytt bättre rullband, ny lift och ännu fler nedfarter för nybörjare
Överlag är det kring Soltorget de största satsningarna sker. Här har skogen gallrats ur rejält och marken schaktats om.

– ”Hela Soltorget växer. Vi har gallrat ur skog och gjort hela området större för att möjliggöra alla satsningar med nya liftar, rullband och nedfarter i området”, berättar Peter Myrvang.

Man har utökat med en ny knapplift. Den leder till en ny nedfart, med grön lutning, som också är sista biten av Mormors Störtlopp och den helt nya nedfart som blir Sälens längsta nedfart.

Det tidigare rullbandet flyttas och ger plats åt ett helt nytt, längre band som dessutom förses med väggar och tak i plexiglas, så att fler telningar och nybörjare kan träna på bandet oavsett väderlek.

– ”På höger sida om det här nya rullbandet anlägger vi en helt ny nedfart på den plats där vår pulkabacke ”Pulkis” legat. Nedfarten blir ett perfekt komplement till rullbandet att kliva över och börja provåka i, steget ska vara kort från att våga gå från rullband till backe, därav att vi anlägger en ny liten nedfart alldeles intill, för att uppmuntra till att våga prova åkglädjen”, säger Peter Myrvang.

Det tidigare, 20 meter långa rullbandet, blir kvar men flyttas till den plats där Soltorgets lekpark legat. Lekparken blir kvar men även den flyttas. 20-metersbandet kompletteras med en ny mindre barn- och nybörjarbacke. Samt att pulkabacken Pulkis återuppstår i detta område.

Ännu mera äventyr vid Soltorget
Stöten Adventure – totalt sju olika tävlingsarenor med tävlingsutmaningar för skidåkare på alla nivåer. Nu har Selftimerbanan i nedfarten Illern breddats rejält, allt för att öka åkupplevelsen i en riktigt storslalombana!

Fortsatt satsning på snö
En banbrytande nyhet i Stöten ifjol, var att man från och med förra säsongen investerat 35 miljoner kronor i ett nytt snöläggningssystem, vilket möjliggjorde mer snö i fler nedfarter än någonsin tidigare. Systemet ger även en betydligt bättre kvalitet på snön. Den blir mindre porös än natursnö, är bättre att pista och ger ett betydligt bättre underlag för skidåkning. Även tiden att lägga snö påverkas positivt – det går dubbelt så snabbt. Något både skidåkare och miljö vinner på. Även i år har man investerat ytterligare i systemet.

– ”Men det vi också gjort nu är att vi uppgraderat pumpstationen. Pumparna i älven byts mot nya med ännu större kapacitet, för att säkra vattentillgången”, berättar Peter Myrvang.

Fler ankomstdagar, mängder av nya boenden och ett renoverat Brasseriet
Nu blir valmöjligheterna fler då två ytterligare bokningsbara perioder tillkommer: onsdag till lördag, samt lördag till onsdag.

– ”Här möter vi helt enkelt en efterfrågan vi sett, där gästen önskar större valmöjligheter på semestern med vilka dagar man har möjlighet att komma eller lämna”, berättar Stötens försäljningschef Henrik Nathanson.

Områdena Pistbyn, Nordklint och Soltorgsbyarna har utökats rejält, med plats för totalt 800 gäster fler än tidigare.

Stötens största och populäraste restaurang vid Stötentorget, Brasseriet samt Bistron och Tipi bar, får en rejäl ansiktslyftning. Hela möblemanget har bytts ut, och istället gett plats åt nya soffor, bord, stolar, fåtöljer, kuddar textilier och andra inredningsdetaljer.

Färgerna går åt grafitgrått med inslag av sobra men rustika naturfärger. Bland materialvalen utmärker sig trä, läder och mässing. Ihop med gott om textilier blir det en mix av industriell design med inslag av en rustik, modern atmosfär.

– ”Nya möbler och inredningsdetaljer i båda plan, som kommer att ge en rustikt modern känsla som känns både fräsch och lämplig i den här fjällmiljön”, berättar Stötens Food & Beverage Manager Nicklas Medberg.

Premiär för helt nya Mountain Lodge Stöten
Sist men inte minst! En av destinationens största nyheter på boende- och servicesidan är att en helt ny skidlodge öppnar i Stöten, Mountain Lodge Stöten. Här skapas en familjär omhuldande fjällkänsla med inslag av naturmaterial såsom fjällpanel och sten. Alla rum får eget skidskåp i källaren där även pjäxorna torkar under natten. Mountain Lodge Stöten har 26 dubbelrum, konferenslokal, pianobar med vedugnsbakad pizza samt en restaurang i två plan med plats för 200 sittande gäster. Restaurangen i Mountain Lodge Stöten kommer att servera frukost, lunch och middag alla dagar i veckan. Kaisers Skidbod öppnar också ytterligare en filial här, med butik och skiduthyrning.

Det här är Stöten i Sälen:
En av Sveriges ledande skiddestinationer. Sälens bästa skidåkning enligt en undersökning utförd av Synovate. Sälenfjällens nordligaste skidanläggning belägen i nordvästra Dalarna. Stöten i Sälen har 21 liftar och 47 nedfarter. Utöver skidåkningen finns alla faciliteter som krävs för att få en trevlig vintersemester. 8 000 bäddar finns i området. Stöten erbjuder såväl konferenser, som grupp- och privatresor. Skidresorna säljs via återförsäljare och även direkt via Stöten i Sälen AB. Under vintersäsongen har Stöten i Sälen AB cirka 250 medarbetare.