Foto/Källa; Håvard Myklebust – Visitnorway.com

Det är så himla bra när stora kända företag går före och visar vägen mot en bättre Värld med mindre plast! Så all heder åt Hurtigruten för detta initiativ!

Plastpåsar, plastbestick och plastförpackningar kommer snart att vara ett minne blott på Hurtigruten. Nu förbjuder det norska rederiet all engångsplast på sina fartyg.

Att plast är farligt för miljön är ingen nyhet. De flesta känner till de enorma berg av plast som flyter runt i världens oceaner, med potentiellt dödlig konsekvens för vattenlevande liv. Siffrorna är både dystra och svindlande: varje minut hamnar 15 ton plast i havet. Om trenden fortsätter kommer det att finnas mer plast än fisk i havet inom 30 år.

Nu gör den norska kryssningsoperatören Hurtigruten ett konkret åtagande: som landets första företag är de på väg att ta bort all onödig engångsplast från sina fartyg, från plastpåsar och bestick till engångsförpackningar och sugrör.

– ”På Hurtigruten har vi fokuserat på problemet med plast i flera år. Det är mycket prat om plastens effekt på våra hav. Men det är dags att vidta åtgärder. Genom att göra oss av med engångsplast ombord på alla fartyg kommer vi förhoppningsvis att få andra att följa. Det är möjligt att agera nu och havet förtjänar inte mer tvekan”, säger Hurtigrutens VD Daniel Skjeldam i ett pressmeddelande.

Rent praktiskt innebär detta en årlig minskning av flera ton plast på Hurtigrutens skepp. Bara sugrör innebär 2,8 ton plastavfall varje år, medan 400 000 plastglas har en vikt på cirka fem ton.

– ”Varje år rensar Hurtigrutens gäster och anställda massor av plast från stränder i de områden vi arbetar i. Vi bevittnar problemet med plast dagligen och måste vidta åtgärder. Att arbeta i orörda områden som vi gör, kommer med ett ansvar”, fortsätter Skjeldam.

Hurtigrutens VD poängterar också att alla måste bidra till att rädda haven. Alltså förhandlar företaget just nu med sina externa leverantörer om att minska plasten.
– ”Målet är att bli världens första plastfria rederi. Detta är vårt första steg”.

Mer information:
Hurtigruten