Kupolen i Borlänge. Foto/Källa; Commons.wikimedia.org

OBS! Omröstningen har skett via Facebook bland Arkitektupprorets 35 000 följare, och kan alltså inte betecknas som en vetenskaplig undersökning.

Arkitektupproret jobbar i en klassisk arkitekturtradition. Borlänge är en ung stad, som har vuxit väldigt fort, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun. Hon förklarar att ambitionen i Borlänge aldrig har varit att staden ska vara vacker på det där klassiska viset, med stuckaturer och utsmyckningar. Däremot har Borlänge strävat efter funktionalitet och trivsel. Och där har man lyckats, säger hon. Folk trivs i staden. Angelica Ekholm ifrågasätter hur många av de 1000 av dem som röstade på Borlänge som verkligen besökt och upplevt staden. De kanske bara tänker att Borlänge är en industristad, och att det därför är fult. Har de verkligen besökt Borlänge?

Insidan räknas
Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig. Det är insidan som räknas, vi vill vara en stad där människor kan bo och trivas. Borlänges originalitet är i stället det moderna, konstaterar hon. Borlänge utsågs på 60-talet till Sveriges modernaste stad. Det var till och med så att Borlänge blev teststad för nya modekollektioner från textilfabrikerna i Borås – om de fungerade i Borlänge så gick de bra att sälja. På 20-talet var Borlänge först med asfalterade vägar, berättar hon. Lite drygt 1 000 personer av alla de närmare 7 000 som lade en röst valde Borlänge. Tvåan, Västerås, som ibland anklagas för att vara Sveriges fulaste stad, fick närmare 800 röster och trean Hässleholm drygt 300 röster. Tävlingen handlar enligt föreningen om “Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor”. När föreningen förra året ordnade en omröstning om landets vackraste stadskärna vann Sundsvall. Då deltog drygt 10 000 personer i omröstningen.

LoveLaholm.se´s egen kommentar;
När jag såg att Sveriges fulaste stad var utsedd så ska jag erkänna att jag nyfiket läste artikeln. För visst är det något som många av oss har en åsikt om? Nu är det en webbomröstning som kanske inte är i alla delar vetenskaplig men det är ju aldrig kul att bo i ”Sveriges fulaste stad” oavsett vem eller vilka som kommit fram till den åsikten. Det är ju skönt att det inte blev vår egen lilla mysiga stad som fick den trista titeln. För det hade ju varit helt felaktigt. Det är ju istället så att Laholm, naturligtvis måste tillhöra de vackraste städerna i hela vårt avlånga land, om inte den allra vackraste?

KÄLLA;
Arkitekturupproret har förstås en egen (om än inte så vacker hemsida) webbplats där du kan läsa mer om hela spektaklet här!